Wędzarnia - kilka pytań

Wędzarnia - kilka pytań

29 Gru 2015, 23:20

Witajcie. Na wiosnę chcę zrobić sobie wędzarnię. Podpowiedzcie mi, z jakiego drewna musi być - dąb, czy jakieś iglaste? Drugie pytanko - jak zabezpieczyć drewno, z którego jest zrobiona wędzarnia od rury z piecyka? Rura będzie gorąca, więc drewno, z którego będzie zrobiona wędzarnia może się zapalić? Czy niekoniecznie?
Trzecie pytanko - czy koniecznie w wędzarni musi być odprowadzenie dymu w formie komina, czy nie koniecznie?
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Nie pomagam na PW
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika
 
Posty: 14233
Zdjęcia: 1184
Rejestracja: 12 Gru 2006, 15:25
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

Re: Wędzarnia - kilka pytań

29 Gru 2015, 23:49

Mogę ci powiedzieć coś na temat drewna bo akurat w lato na mazurach rozmawiałem z jednym gościem który ma wendzarnię. Powiedział że używa tylko drzewa liściastego (olcha, buk, akacja, więcej nie pamiętam) i to musi być drzewo które trochę już sobie leżakuje i ma około 25% wilgotności. Trzyma je w specjalnym pomieszczeniu bo powiedział że na dworze pod zadaszeniem ciężko osiągnąć taką wilgotność. Jak dobrze pamiętam to mówił że dodaje jeszcze trociny dla lepszego dymu, a jałowca żeby polepszyć smak czy jakoś tak :)
ArteK
Forum Samochodowe
 
Posty: 4449
Zdjęcia: 10210
Rejestracja: 08 Mar 2006, 21:21
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy od: 12 12 1996
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Toyota Yaris, Grand Voyager
Silnik: 1.3 VVTi, 3.3 V6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

Re: Wędzarnia - kilka pytań

30 Gru 2015, 08:47

MotoAlbercik napisał(a):Witajcie. Na wiosnę chcę zrobić sobie wędzarnię. Podpowiedzcie mi, z jakiego drewna musi być - dąb, czy jakieś iglaste?

Robienie wędzarni z drewna nie jest raczej dobrym pomysłem, lepiej chyba wymurować. Znajomy ma właśnie taki murowany "kombajn"-grill, wędzarnia i do tego jeszcze blat na którym może zagrzać wielki sagan wody do parzenia kiełbas :D
yeti65
Stały forumowicz
 
Posty: 1282
Rejestracja: 12 Gru 2014, 16:08
Prawo jazdy od: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: mitsubishi lancer X
Silnik: 1,6mivec 117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

Re: Wędzarnia - kilka pytań

30 Gru 2015, 19:42

yeti65 napisał(a):Robienie wędzarni z drewna nie jest raczej dobrym pomysłem

Moim zdaniem drewniana wędzarnia jest najlepszą wędzarnią jaka może być. A wiem, bo jak byłem mały, to mój tata taką zrobił i wędziliśmy z dziadkiem mięsa i kiełbaski. Kilka lat temu jadłem ryby z wędzarni zrobionej z beczki ( z blachy ), a w tydzień potem z murowanej ryby, kiełbaski i mięso. I jako że mam porównanie smaku, to pamietam, że ten smak z dzieciństwa był najlepszy :) Dlatego bedę robił drewnianą.
ArteK napisał(a):(...)Powiedział że używa tylko drzewa liściastego (olcha, buk, akacja, więcej nie pamiętam) i to musi być drzewo które trochę już sobie leżakuje i ma około 25% wilgotności.

Ale chodzi o drewno, z którego jest zrobiona ta wędzarnia, czy drewno do palenia? Bo ja z kolei słyszałem, że do zrobienia wędzarni najlepsze jest podobno drzewo iglaste. A tu wychodziłoby, że liściaste.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Nie pomagam na PW
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika
 
Posty: 14233
Zdjęcia: 1184
Rejestracja: 12 Gru 2006, 15:25
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

Re: Wędzarnia - kilka pytań

30 Gru 2015, 21:13

W/g mnie Artek pisze o drewnie do wędzenia.. A nie do budowy sprzętu..
Wedzi się raczej owocowym drewnem, jałowiec tylko na końcu bo byłyby wyroby gorzkie..
O budowaniu mało wiem, tyle co yeti - widze wszędzie murowane.. Ale sądzę, że kiedyś wędzili po prostu w beczce czyli dąb..

A jak to sobie wybrażasz ?? Z czego byś to robił ?? Z podłogówki ??
silvo44
Moderator
Awatar użytkownika
 
Posty: 2892
Rejestracja: 09 Lis 2008, 13:28
Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy od: 01 09 1983
Auto: OPEL VECTRA C
Silnik: Z18XER
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

Re: Wędzarnia - kilka pytań

30 Gru 2015, 22:00

MotoAlbercik napisał(a):. I jako że mam porównanie smaku, to pamietam, że ten smak z dzieciństwa był najlepszy :) Dlatego bedę robił drewnianą.


Smak z dzieciństwa niekoniecznie musi być zasługą drewnianej wędzarni(myślę, że dziadek miał w tym większy udział) :D
Ale skoro się uparłeś, to tak jak pisze silvo dębina będzie najlepsza, drewno iglaste ma w sobie sporo żywicy i raczej bym go do tego celu nie stosował, ale to tylko taka moja myśl, doświadczeń z drewnianą wędzarnią nie mam żadnych-u nas wędziło się w blaszanej beczce. Rura nie powinna być zbyt gorąca, gdyż w wędzarni dławi się płomień, można też rurę uszczelnić gliną i tym samym odseparować od drewna, no i dębina nie zapala się tak łatwo. Kominek jakiś powinien być, albo chociaż otwór dymny, my na kominek w beczce nakładaliśmy worek jutowy, żeby nie było zbyt wielkiego cugu, powodzenia :ok:
yeti65
Stały forumowicz
 
Posty: 1282
Rejestracja: 12 Gru 2014, 16:08
Prawo jazdy od: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: mitsubishi lancer X
Silnik: 1,6mivec 117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

    Jak wymienić samemu koło w samochodzie osobowym? Jak wymienić samemu koło w samochodzie osobowym?
    Sprawna wymiana koła w samochodzie wymaga pewnej praktyki, ale dobrym punktem wyjścia może być teoretyczne opanowanie tej operacji. Co jest niezbędne i w jakiej kolejności należy wykonywać poszczególne czynności? Wyjaśniamy ...
    Co daje aktywny mechanizm różnicowy? Co daje aktywny mechanizm różnicowy?
    Mechanizm różnicowy to nieodzowny elementem każdego samochodu. Jego zadaniem jest umożliwienie niezależnego obracania się kół osi napędzanej na zakrętach, kiedy każde z nich pokonuje inną drogę. W tej roli bardzo ...

  • Re: Wędzarnia - kilka pytań

    31 Gru 2015, 12:10

    Tak, dokładnie - przykrywało się workiem..
    Warto też chyba poczytać o wędzeniu bo rozróżnia się wędzenie "na zimno" i "na gorąco" .. Jak to się robi to nie wiem i na razie nie potrzebuję..
    silvo44
    Moderator
    Awatar użytkownika
     
    Posty: 2892
    Rejestracja: 09 Lis 2008, 13:28
    Miejscowość: Olkusz
    Prawo jazdy od: 01 09 1983
    Auto: OPEL VECTRA C
    Silnik: Z18XER
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007

    Re: Wędzarnia - kilka pytań

    31 Gru 2015, 12:38

    MotoAlbercik napisał(a):Ale chodzi o drewno, z którego jest zrobiona ta wędzarnia, czy drewno do palenia?

    Chodzi o drewno do wędzenia :)
    ArteK
    Forum Samochodowe
     
    Posty: 4449
    Zdjęcia: 10210
    Rejestracja: 08 Mar 2006, 21:21
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy od: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 23tys. km
    Auto: Toyota Yaris, Grand Voyager
    Silnik: 1.3 VVTi, 3.3 V6
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2008

    Re: Wędzarnia - kilka pytań

    31 Gru 2015, 12:49

    Co do wędzarni z beczki blaszanej vs z drewna to nie ma jakiś namacalnych dowodów że z drewna jest lepsza. Podobno drewnianą robi się z dębiny a ta oddaje aromat wędzenia po którymś wędzeniu. Tylko tak naprawdę nie wiadomo czy zwykła beczka też tego aromatu nie ma trochę do oddania... :D

    Co do samej budowy to beczka blaszana/drewniana powinna być ustawiona na postumencie. Zapytacie po co hmmm nie wiem :D

    Co do drewna są różne szkoły ale używa się drewna liściastego dąb, grab, olcha a jałowca dokłada się w końcowej fazie wędzenia... Są też osoby które wędzą na drzewie śliwkowym ale skutek jest mi nie znany.

    Również skupiłbym się na tym co ma byś wędzone i jak przyprawione... i tu się baaardzo mocno liczą szczegóły :D
    szybki
    Moderator - Tuning
     
    Posty: 4465
    Rejestracja: 24 Sty 2013, 21:48
    Prawo jazdy od: 19 07 1994
    Auto: Toyota
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe

    Re: Wędzarnia - kilka pytań

    31 Gru 2015, 14:09

    szybki napisał(a):Co do samej budowy to beczka blaszana/drewniana powinna być ustawiona na postumencie. Zapytacie po co hmmm nie wiem

    Chodzi o to by wędzarka była wyżej niż palenisko. Ciepły dym unosi się ku górze :D
    yeti65
    Stały forumowicz
     
    Posty: 1282
    Rejestracja: 12 Gru 2014, 16:08
    Prawo jazdy od: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: mitsubishi lancer X
    Silnik: 1,6mivec 117KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

    Re: Wędzarnia - kilka pytań

    31 Gru 2015, 14:14

    silvo44 napisał(a):Warto też chyba poczytać o wędzeniu bo rozróżnia się wędzenie "na zimno" i "na gorąco" .. Jak to się robi to nie wiem i na razie nie potrzebuję..

    Wędzenie na zimno możemy sobie odpuścić- kto ma tyle czasu i cierpliwości :?: :lol: (kilkadziesiąt godzin)
    yeti65
    Stały forumowicz
     
    Posty: 1282
    Rejestracja: 12 Gru 2014, 16:08
    Prawo jazdy od: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: mitsubishi lancer X
    Silnik: 1,6mivec 117KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

    Re: Wędzarnia - kilka pytań

    01 Sty 2016, 16:05

    Widzę, że temat się rozwiął :ok: Bardzo fajnie. Myślę, że z waszą pomocą zrobię tą wędzarnię o wiele łatwiej :)
    Co do wędzenia, to wędzi się drewnem owocowym - śliwka, gruszka, jabłoń, a na koniec jak wspomnieliscie dodaje się drzewa jałowcowego, żeby był lepszy zapach. To akurat pamiętam :)
    Co do wykonania wędzarni, to dalej ma problem - jedni piszą, że dębina, bo twardsza, bardziej odporna na temperaturę, a inni twierdzą, że z drzewa iglastego. Pojawił się jednak problem w postaci żywicy...Problem, ponieważ dębina jest dość droga, a iglaste drzewo jest o wiele tańsze. Nie wiem niestety z czego wędzarnię zrobił mój dziadek z tatą ( obaj niestety nie żyją :( ). Muszę to jakość jeszcze rozgryść.
    silvo44 napisał(a):Warto też chyba poczytać o wędzeniu bo rozróżnia się wędzenie "na zimno" i "na gorąco" .. Jak to się robi to nie wiem i na razie nie potrzebuję..

    szybki napisał(a):Co do samej budowy to beczka blaszana/drewniana powinna być ustawiona na postumencie. Zapytacie po co hmmm nie wiem :D

    yeti65 napisał(a):Chodzi o to by wędzarka była wyżej niż palenisko. Ciepły dym unosi się ku górze :D

    I to rozwiązuje wędzenie na ciepło i zimno - jak wędzarnia jest wyżej niż palenisko, to jest wędzenie na ciepło. To też pamiętam, bo się kiedyś dziadka zapytałem, dlaczego wędzarnia stoi na tych nóżkach a nie na ziemi :) A o to, z jakiego drewna jest, to się nie spytałem...Ale przeglądając allegro i olx, to widzę, że te drewniane wędzarnie nie są raczej z dębiny, tylko właśnie z iglastego drzewa. Sam już kurcze nie wiem...
    Ale wiem już co zrobię - kupię albo dębinę albo jakieś iglaste ( zależy jak wiele droższa będzie dębina ) i zrobię wędzarnię z tego drzewa. Jak coś będzie nie tak i mi się nie uda, to poprostu zrobię murowaną i tyle. I nawet mi to pasuje, ponieważ na chwilę obecną nie mam nawet pomysłu gdzie taką muraowaną postawić, ponieważ domek jest w trakcie remontu/rozbudowy i nie wiem jeszcze jak to będzie wyglądało w efekcie końcowym. A jakbym robił wędzarnię murowaną, to od razu z grilem. Tak więc na murowaną mam czas.
    Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
    Nie pomagam na PW
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika
     
    Posty: 14233
    Zdjęcia: 1184
    Rejestracja: 12 Gru 2006, 15:25
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

    Re: Wędzarnia - kilka pytań

    01 Sty 2016, 16:36

    Na bazie tego [link wygasł] wyszłaby zarąbista wędzarnia :D
    yeti65
    Stały forumowicz
     
    Posty: 1282
    Rejestracja: 12 Gru 2014, 16:08
    Prawo jazdy od: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: mitsubishi lancer X
    Silnik: 1,6mivec 117KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

    Re: Wędzarnia - kilka pytań

    01 Sty 2016, 18:45

    beczka w porzo..
    a wóz jako ozdoba by sobie stał obok.. :ok:
    silvo44
    Moderator
    Awatar użytkownika
     
    Posty: 2892
    Rejestracja: 09 Lis 2008, 13:28
    Miejscowość: Olkusz
    Prawo jazdy od: 01 09 1983
    Auto: OPEL VECTRA C
    Silnik: Z18XER
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007

    Re: Wędzarnia - kilka pytań

    03 Sty 2016, 00:00

    A dlaczego obok? Na tym wozie by beczułka stała, od spodu doprowadziłoby się rurę z dymem i wędzarenka jak się patrzy :ok: Tylko nie za tą kasę... :(
    Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
    Nie pomagam na PW
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika
     
    Posty: 14233
    Zdjęcia: 1184
    Rejestracja: 12 Gru 2006, 15:25
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
     
    • Warto przeczytać
    • warsztaty bemowo
      Summer Cars Party 2010
      corvette-zo6-idling
      Targi AutoSalon, bass i tuning