Wymiana rozrządu

27 Lis 2017, 19:32

Witam. Mam do wymiany rozrząd w civicu vi 1.4 90km. Poprzedni właściciel (znajomy) mowil ze obecny wytrzyma jescze ok. 15kkm. I tu pytanie czy zamienniki których jest pełno w cenie 200zl dadzą radę? Jak się pewnie domyślacie na droższy mnie nie stać. Dodam ze na zimnym silniku (tylko) piszczy pasek lub rolka.
2 primo czy mechanik może ocenić ile pojezdzi obecny rozrząd? Bo jeśli byloby to jescze trochę to bym to przełoŻył i uzbieral na drozszy sprzęt. Lecz nie wiem czy to nie jazda na ryzyku. Pozdrawiam.
MotoLove
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 07 2017
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

27 Lis 2017, 20:57

MotoLove napisał(a):Mam do wymiany rozrząd w civicu vi 1.4 90km. Poprzedni właściciel (znajomy) mowil ze obecny wytrzyma jescze ok. 15kkm.

Nie należy się kierować tym, co ktoś mówi, tylko przestrzegać określonej kilometrami wymiany.
MotoLove napisał(a):I tu pytanie czy zamienniki których jest pełno w cenie 200zl dadzą radę?

Wszystko zależy od producenta konkretnej części.
MotoLove napisał(a):na zimnym silniku (tylko) piszczy pasek lub rolka.

Tak więc należy zlokalizować co piszczy i wymienić. Jak tego nie zrobisz, to samochód w każdej praktycznie chwili może odmówić ci posłuszeństwa.
MotoLove napisał(a):czy mechanik może ocenić ile pojezdzi obecny rozrząd?

Nie - mechanik zapyta kiedy był wymieniany i może jedynie powiedzieć czy trzeba już wymieniać, bądż ile jeszcze można przejechać km. Ale do tego musi wiedzieć, kiedy rozrząd był robiony. Oczywiście nie chodzi o datę a o przebieg.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000