Witam,
Jestem zainteresowany kupnem tego auta (auto sprowadzone z Danii w kwietniu 2016)
[link do oferty na Allegro wygasł]Byłem z tym autem w serwisie ASO Skody i oto czego się dowiedziałem:
1.Komputer nie wykazał błędów (oprócz tych które się pojawiły przy niskim napięciu akumulator, który został już wymieniony na nowy i błędy dało się łatwo skasować).
2. Tylne lewy i prawy błotnik oraz klapa bagażnika były szpachlowane i malowane, od spodu widoczne wygięcie wtyczki do zasilania przyczepy, mocowanie haka nietknięte, elementy stalowe (podłoga i inne metalowe elementy w najbliższej odległości od tylnego zderzaka nietknięte, fabrycznie zabezpieczone wg serwisanta, czyli wnioskuję, że auto miało lekka stłuczkę z tyłu, bądź uderzenie parkingowe, to dość duże auto i nie ma z tyłu czujników parkowania, więc prawdopodobieństwo jest duże). Pozostałe elementy karoserii oryginalne
3. W Danii auto został zabezpieczone tzw. biteksem od spodu, ale raczej nie w ASO, bo serwisant twierdził, że niektóre elementy są aluminiowe i nie ma potrzeby ich zabezpieczania oraz co NAJWAŻNIEJSZE nie spryskuje się biteksem turbiny, która się rozgrzewa do 1000C stopni. Stwierdził, że może to grozić samozapłonem auta, ale można to usunąć benzyną ekstrakcyjna, tylko to dość brudna robota.
4. Jakiś płyn cieknie po przewodzie wysokiego ciśnienia od klimatyzacji, ale to sprawa do naprawy, klimatyzacja działa, raczej nic poważnego.
TERAZ NAJCIEKAWSZE I ZASTANAWIAJĄCE5. Auto sprowadzone z Danii w marcu 2016 roku przy przebiegu 108000km, teraz ma 127000km. Wg książki pojazdu serwisy były następujące
A. 03.02.2012 przebieg 25964km
B. 30.09.2013 przebieg 49236km
C. 10.04.2015 przebieg 71134km
Wszystkie wpisy w książce są z jednego serwisu (który istnieje do tej pory - sprawdziłem) pisane przez tą samą osobą sądząc po piśmie. Nie jestem grafologiem, ale w tym przypadku jest to dość oczywiste.
Wg strony
ttp://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk/ ... gning.aspx jest 1 wpis:
14.02.2014 przebieg 55.000 przeszedł pomyślnie
NATOMIAST w ASO Skody mają elektroniczną historię napraw i tak:
od maja do grudnia 2011r jest 6-7 wpisów (wymiana żarówki, 3x naprawa zamka tylnej klapy (czyt. poniżej) i inne) i przy każdym jest napisany
dokładnie taki sam przebieg ok.92500km! następny wpis jest z końca
grudnia 2011 roku i nagle przebieg wynosi
25000km z groszami, następne wpisy są już z Polski z kwietnia i lipca 2016 przebieg 11000km i 11500km (obecnemu właścicielowi nie do końca dobrze otwierała się klapa, typ twin-door, najprawdopodobniej skutek wcześniejszych napraw po uderzeniu tyłem). W żadnym wpisie w ASO nie było przeglądu tzn. wymiana oleju, filtrów itd.
Mam swoją teorię na temat tej książki i wpisów w ASO, ale prosiłbym o pomoc w potwierdzeniu tego co sprawdziłem, wasze zdanie/opinie. Dziękuję z góry.
Ps. Jeszcze pytanie czy oficjalna duńska strona przytoczona powyżej może mieć sfałszowane wpisy? nie gra z wpisami w ASO, może ktoś po prostu w ASO w Danii nie zrobił ich kompetentnie?