Zakup samochodu sprowadzonego z Danii - przykład.

18 Gru 2016, 21:09

@andzej39 - dla mnie nie ma zaskoczenia = szkoda całkowita na tym i10.
Niestety w związku ze specyficznym opodatkowaniem w Danii takich małych aut za bardzo z Danii nie opłaca się sprowadzać w całości, dlatego praktycznie każdy maluch, którego sprawdzam, ma szkodę całkowitą.
tomekdk

18 Gru 2016, 21:33

dzieki,

widać ze coś w nim było robione,
dziwne że nie ma przebiegu na stronce:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... ing.aspxze

Czyli każdy maluch z dani to na bank szkoda całkowita?
andzej39
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 02 1993
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: ford focus
Silnik: 1.5 ecoboost
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

18 Gru 2016, 21:36

Przebiegu nie ma, bo pierwsze badanie techniczne jest po 4 latach od daty 1-j rejestracji, a ta i10 jest z 2013.
Przeważnie tak, ze względów podatkowych eksport takich maluchów, młodszych roczników, w bardzo dobrym stanie = bezwypadkowych, jest praktycznie nieopłacalny.
Tzn. eksportować można, ale cena będzie ... no na pewno nie będzie tanio, dlatego żaden handlarz nie spojrzy na takie auto. Zresztą w ogóle w komisach wysyłających na eksport nie ma takich ofert - małych, nowszych, aut na eksport, bezwypadkowych.
tomekdk

21 Gru 2016, 01:36

witam.jestem nowy na forum. nie chce wejsc na mine a w ogole ni w zab dunskiego u mnie. sprawdzilem tylko przeglady. nr VIN JMZGH128281117168. czy to szrot jakis?serdecznie dziekuje za wszelka pomoc
joliszysz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 02 1997
Przebieg/rok: 36tys. km
Auto: mazda 6
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2011

21 Gru 2016, 06:25

Witam joliszysz - szkody w systemie nie odnotowano.
Auto miało 2 właścicieli, pierwszy do grudnia 2008 (może salon miał na siebie), a ostatni od grudnia 2008 do kwietnia 2016, kiedy to auto wymeldowano w Danii.
tomekdk

21 Gru 2016, 09:12

a czy to nie dziwne troche ze od maja do teraz autko wystawione?pol roku nie moze sie sprzedac skoro od pierwszego wlasciciela i bez szkody?
joliszysz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roomster i Fabia odświeżone modele SKODY
    Wprowadzając Nową Octavię, SKODA nie zapomina także o Roomsterze i Fabii. Te dwa modele otrzymały właśnie nowe logo marki oraz kilka dodatkowych modyfikacji. Wraz z wprowadzaniem innowacyjnego języka stylistycznego, SKODA ...

21 Gru 2016, 16:18

Różnie to bywa, nie wiadomo kiedy wyeksportowany, ale można przyjąć, że od maja - czerwca.
Wiadomo, im auto mniej stoi, tym lepiej, ale różnie to bywa. Ja obecnie sprzedaję Hondę Civic od 2 miesięcy, auto pewne, bezwypadkowe, z przebiegiem duńskim - można sobie sprawdzić, cena dobra ... a zainteresowanie nikłe ... także trzeba czekać.
tomekdk

21 Gru 2016, 21:22

tak w sumie racja zalezy od ceny i od kupca...dzieki wielkie za sprawdzenie i za opinie. Pozdrawiam. i zycze wesolych Swiat
joliszysz
Nowicjusz

22 Gru 2016, 14:54

Witam,

Jestem zainteresowany kupnem tego auta (auto sprowadzone z Danii w kwietniu 2016)
[link do oferty na Allegro wygasł]

Byłem z tym autem w serwisie ASO Skody i oto czego się dowiedziałem:

1.Komputer nie wykazał błędów (oprócz tych które się pojawiły przy niskim napięciu akumulator, który został już wymieniony na nowy i błędy dało się łatwo skasować).

2. Tylne lewy i prawy błotnik oraz klapa bagażnika były szpachlowane i malowane, od spodu widoczne wygięcie wtyczki do zasilania przyczepy, mocowanie haka nietknięte, elementy stalowe (podłoga i inne metalowe elementy w najbliższej odległości od tylnego zderzaka nietknięte, fabrycznie zabezpieczone wg serwisanta, czyli wnioskuję, że auto miało lekka stłuczkę z tyłu, bądź uderzenie parkingowe, to dość duże auto i nie ma z tyłu czujników parkowania, więc prawdopodobieństwo jest duże). Pozostałe elementy karoserii oryginalne

3. W Danii auto został zabezpieczone tzw. biteksem od spodu, ale raczej nie w ASO, bo serwisant twierdził, że niektóre elementy są aluminiowe i nie ma potrzeby ich zabezpieczania oraz co NAJWAŻNIEJSZE nie spryskuje się biteksem turbiny, która się rozgrzewa do 1000C stopni. Stwierdził, że może to grozić samozapłonem auta, ale można to usunąć benzyną ekstrakcyjna, tylko to dość brudna robota.

4. Jakiś płyn cieknie po przewodzie wysokiego ciśnienia od klimatyzacji, ale to sprawa do naprawy, klimatyzacja działa, raczej nic poważnego.

TERAZ NAJCIEKAWSZE I ZASTANAWIAJĄCE
5. Auto sprowadzone z Danii w marcu 2016 roku przy przebiegu 108000km, teraz ma 127000km. Wg książki pojazdu serwisy były następujące
A. 03.02.2012 przebieg 25964km
B. 30.09.2013 przebieg 49236km
C. 10.04.2015 przebieg 71134km
Wszystkie wpisy w książce są z jednego serwisu (który istnieje do tej pory - sprawdziłem) pisane przez tą samą osobą sądząc po piśmie. Nie jestem grafologiem, ale w tym przypadku jest to dość oczywiste.

Wg strony ttp://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk/ ... gning.aspx jest 1 wpis:
14.02.2014 przebieg 55.000 przeszedł pomyślnie
NATOMIAST w ASO Skody mają elektroniczną historię napraw i tak:
od maja do grudnia 2011r jest 6-7 wpisów (wymiana żarówki, 3x naprawa zamka tylnej klapy (czyt. poniżej) i inne) i przy każdym jest napisany dokładnie taki sam przebieg ok.92500km! następny wpis jest z końca grudnia 2011 roku i nagle przebieg wynosi 25000km z groszami, następne wpisy są już z Polski z kwietnia i lipca 2016 przebieg 11000km i 11500km (obecnemu właścicielowi nie do końca dobrze otwierała się klapa, typ twin-door, najprawdopodobniej skutek wcześniejszych napraw po uderzeniu tyłem). W żadnym wpisie w ASO nie było przeglądu tzn. wymiana oleju, filtrów itd.

Mam swoją teorię na temat tej książki i wpisów w ASO, ale prosiłbym o pomoc w potwierdzeniu tego co sprawdziłem, wasze zdanie/opinie. Dziękuję z góry.

Ps. Jeszcze pytanie czy oficjalna duńska strona przytoczona powyżej może mieć sfałszowane wpisy? nie gra z wpisami w ASO, może ktoś po prostu w ASO w Danii nie zrobił ich kompetentnie?
TomekoO
Nowicjusz

Auto: Nissan Almera

22 Gru 2016, 15:57

@TomekoO - mogę zerknąć w system, ale potrzebny jest numer VIN.

Do duńskiej konserwacji (w Danii są 4 sieci konserwujące, duże firmy z oddziałami na każdym rogu) są papiery, dodają jeszcze naklejkę na szybę (ale to taki dodatek), a konserwacja jest profesjonalna, tego typu:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

także jak nie ma papierów, albo jakaś amatorska, to może chodziło o ukrycie jakichś śladów.

Oficjalna strona z przebiegami posiada wpisy ze stacji kontroli pojazdów, i jedyne co może nawalić to czynnik ludzki - diagnosta, który się ewentualnie pomylił, ale to niezwykle rzadkie przypadki.
tomekdk

22 Gru 2016, 22:14

W natłoku myśli pisząc ten post zapomniałem podać VIN =)
VIN to TMBAB73T299038724
Z góry dziękuje za zainteresowanie i odpowiedź tomedk

Sprawdzałem na stronie, która podałeś, nie ma informacji szkodach, przebieg się zgadza, ale czy ta strona nie czerpie informacji z tej poprzedniej?
Ostatnio edytowany przez TomekoO, 22 Gru 2016, 22:33, edytowano w sumie 1 raz
TomekoO
Nowicjusz

22 Gru 2016, 22:32

W systemie nic złego nie widać ... ale jak piszesz o szpachli i tylu elementach to ... trochę średnia sprawa. Do tego to podwozie, nikt by tutaj takiej prowizorki nie odwalał, może jednak w celu zakamuflowania.

A samochód w Danii wymeldowano 28 stycznia 2016. Był 1 właściciel. To też ciekawe skąd w marcu 2016 108000km - wiadomo, ktoś może się przeprowadzić, ale to byłby raczej wyłom od normy, aniżeli norma. Bo jak ktoś robił rocznie 14000km, to skąd nagle 25000km.

Powiem Tobie tak - handlarze z Polski w Danii zaopatrują się w 2 miejscach:
1) komisy duńskie, które wysyłają samochody na eksport
2) duńskie szroty, które wysyłają samochody na eksport.
Innej opcji nie ma, ze względu na przepisy podatkowe dotyczące samochodów.
A generalnie samochody w bardzo dobrym stanie ... które mają dobrą cenę rynkową, są średnio opłacalne - no, ale to jak wszędzie, auto w super stanie w Niemczech też ma swoją cenę.
Dlatego jak cena jest jakaś bardzo atrakcyjna ... to trzeba uważać.
Z drugiej strony - jest sporo szpachli ... to w sumie auto należałoby odrzucić ... dziwne, że nie ma informacji o szkodzie w systemie.
tomekdk

22 Gru 2016, 22:44

Dzięki za obszerną odpowiedź. Bardziej martwiłem się niezgodnością książki z wpisami w serwisie ASO, a mniej tym, że był bitym z tyłu z racji tego, że od spodu i w środku auto (wg serwisanta w ASO) nie było pokiereszowane i sugerował że to raczej była lekka stłuczka, a nie coś poważnego. To mnie trochę uspokoiło w temacie malowanego i szpachlowanego tyłu. W sumie pewnie ciężko jest znaleźć używane kilkuletnie auto, które ma wszystkie blachy pomalowane fabrycznie, otarcia parkingowe się zdarzają, no ale tu było coś więcej skoro był potem problem z zamkiem tylnej klapy. Zastanawiam się nad sprawdzeniem auta w stacji kontroli pojazdów pod kątem układu jezdnego (amortyzatory itd.) Mógłbym tez sprawdzić geometrię auta, muszę tylko przemyśleć czy ta "gra jest warta świeczki". Jeszcze raz dzięki tomekdk =) jestem dłużnikiem
TomekoO
Nowicjusz

29 Gru 2016, 16:51

Proszę o pomoc , sprawdzałam Suzuki Ignis i chyba jest na nim szkoda całkowita, czy to zawsze oznacza samochód po wypadku , czy w przypadku samochodu starego z 2005 roku może to być tylko wyrejestrowanie
VIN TSMMHX51S00220414 nr rej AS 12527
katik1
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 06 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: toyota yaris
Silnik: 1000
Rok produkcji: 2002

29 Gru 2016, 17:15

O, czyli poradnik działa :)

Tak, niestety szkoda całkowita, praktycznie każdy maluch z Danii w dobrej cenie ma szkodę całkowitą, inaczej - gdyby sprowadzać zadbany, bezwypadkowy - to cena by była z górnego pułapu.

Generalnie w przypadku takich starszych aut gdyby szkody były jakieś ogromne to by się pewnie nie opłacało naprawiać, np. ten ma też szkodę całkowitą:
http://www.autolager.dk/biler/bildetalj ... 2147058308

No, ale z powypadkowymi to nigdy nie wiadomo co było dokładnie uszkodzone, także jeśli nie ma zdjęć sprzed - to nie ma co w to wchodzić.

I z tym przebiegiem trochę dziwnie:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... 1S00220414
tomekdk