Zakup samochodu sprowadzonego z Danii - przykład.

29 Gru 2016, 18:21

Właśnie ten przebieg jest bardzo dziwny , przecież chyba w Danii nie powinni cofać , więc co to może znaczyć ...? , i 3 właścicieli auta , jednak chyba zrezygnuję , tam nie widać kiedy ta szkoda całkowita była, w którym roku?
katik1
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 06 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: toyota yaris
Silnik: 1000
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

29 Gru 2016, 20:06

W Danii nie ma dostępności cofania liczników. Poza tym nikt by nie cofał na wartość mniejszą, niż widnieje na poprzednim badaniu.
Możliwe, że tam miało być 63000km i diagnosta się pomylił, bo do października 2011 roku był ten sam 1 właściciel, a od 2005 do 2009 zrobił w 4 lata 41000km, a potem nagle między 2009 a 2011 w 2 lata zrobił 42000km, także dziwne, żeby roczny przebieg się później podwoił (no, ale oczywiście możliwe).
Z drugiej strony ... ktoś później nieźle nakręcił kilometrów między 2013 a 2014.

Szkoda całkowita to we wrześniu 2016, a biznes polega na tym, że polski handlarz kupuje rozbite auto, naprawia w Polsce, i sprzedaje, i tak było z tym egzemplarzem.

Także zrezygnowanie z tego auta to bardzo dobry pomysł, ze względu na przeszłość wypadkową, jak i trochę nieścisłości z tym licznikiem, tam może być (ale nie musi) nawet pod 200 000 km (nie ma historii między 2014 a 2016).
tomekdk

29 Gru 2016, 22:14

nr rej AA31679
nr nadw WAUZZZ8U8DR020858
Z góry dziękuje.
tommiuk
Obserwowany

Auto: Audi

29 Gru 2016, 23:24

@tommiuk - auto poleasingowe, niestety "nie siedzę" w takich autach, a tam mogą być jakieś specjalne rozliczenia podatkowe.
W systemie brak informacji o szkodach, a auto wymeldowane w czerwcu 2016.
Był 1 właściciel.
Historii przebiegu nie będzie, bo pierwsze badanie jest po 4 latach od daty 1-j rejestracji.
tomekdk

05 Sty 2017, 20:13

Witam zamierzam kupić Volvo 740 gl 2.3 1984 r ale szwed zagubił del 1 i del 2 .W 2011 r auto wyrejestrował w Transport Styren .Volvo stoi w Polsce o 6 lat ,sprawdzał właściciel i ja ze pod numerami jego auto jest już inny samochód ,wiec nie może zamówić kopi del 1 i del 2 .Przypadkiem miał kopie ksero del 1 i del 2 wiec wysłał do Transport Styren aby ostemplowali w urzędzie .Czy to wystarczy do rej w Polsce :(
jacek1976
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 02 1994
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: kangoo 2006
Silnik: 1.6
Rok produkcji: 2006

05 Sty 2017, 20:19

Niestety nie pomogę - tutaj bardziej przydałby się ktoś, kto rejestruje masę samochodów w Polsce i miał do czynienia z różnymi kruczkami w Wydziale Komunikacji.
Tutaj jest temat o sprawdzeniu auta z Danii ;)

A ciężko mi sobie wyobrazić sytuację, żeby Urząd Transportu - np. w Danii - nie chciał wyrobić nowego dowodu rej., bo inne auto jest pod tymi samymi numerami, myślę, że by wyrobili, bo mają na pewno zachowaną historię.
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 technologicznych ciekawostek w wodorowej Toyocie Mirai
    "Mirai" po japońsku znaczy "przyszłość". To nie przypadek, że Toyota nadała taką właśnie nazwę swojemu pierwszemu modelowi zasilanemu wodorem. Mirai nie emituje żadnych spalin ani zanieczyszczeń, a jego napęd pracuje bardzo ...
    Koniec z oszustwami podczas sprzedaży samochodów
    Każdy przed zakupem auta będzie mógł sprawdzić jego historię, m.in. daty rejestracji oraz informację o tym, czy nie jest kradzione - przewiduje projekt noweli Prawa o ruchu drogowym, którym we wtorek ma zająć się rząd. Przyjęty ...

05 Sty 2017, 22:34

Witam,

Prosze o sprawdzenie auta o numerze YT28295.

Z góry dziekuję i pozdrawiam
gregu85
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 10 2010
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1,6
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2006

05 Sty 2017, 22:51

@gregu85 - szkód w systemie nie odnotowano, pierwsza rejestracja 27-06-2007.
Przebieg i przeglądy:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... 707U008396
przechodził bezproblemowo.
1 właściciel w Danii.
Zastawu na aucie nie ma.
tomekdk

08 Sty 2017, 22:39

Mogę prosić o sprawdzenie auta z takim z takim vinem:
wvwzzz5zz74114246
Już kupione, przebieg sprawdziłam,zgadza się, ale chciałabym wiedzieć, ilu auto miało właścicieli i zupełnie nie rozumiem, dlaczego zawsze miało przegląd w maju, a potem nagle w grudniu po wyrejestrowaniu auta w listopadzie :o
Obiś
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: VW polo

08 Sty 2017, 22:50

Witam, właścicieli było ... 6. Ale proszę się nie wkurzać, nie denerwować, nie wpadać w nieciekawy nastrój ;)
Auto przechodziło z rąk do rąk, nie było tak, że stało przez jakiś czas wymeldowane, bo jest ciągłość rejestracji. A ostatni właściciel miał je od 13-08-2013 roku, przed nim 2-ch miało auto miesiąc i 4 miesiące, a wcześniejsi 2 lata, 2,5 roku i pierwszy właściciel miał je tylko 1,5 roku.

Przegląd grudniowy to ekstra przegląd na wezwanie urzędu w związku z eksportem auta, ma takie prawo i korzysta z niego przeważnie wówczas, gdy ostatnie badanie było trochę dawno.
Plus taki, że wszystkie przeglądy zaliczone bez żadnych uwag.
tomekdk

08 Sty 2017, 23:04

tomekdk O mało nie udławiłam się jogurtem, jak przeczytałam "SZEŚCIU" i zanim doczytałam do końca. Miałam już wizję tego,że ostatecznie zostało skasowane i kupiłam sobie trupa. A przecież taka sprytna byłam bo nawet wszystkie szybki sobie sprawdziłam :naughty: . Biedny lisek, że też nikt go nie pokochał na dłużej, na mnie będzie skazany długie lata :naughty:
Ale teraz już chyba rozumiem, dlaczego aluski są z dodatkiem niebieskiego,radio podświetla się na wściekły róż, a zamiast normalnej żarówki w światełku jest jakiś wściekle migający led, pewnie co właściciel to inny pomysł ;)
Obiś
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: VW polo

09 Sty 2017, 14:00

Witam, Proszę o sprawdzenie auta o numerze vin. WAUZZZ8KXDA047010 przymierzam się do zakupu auto wstępnie wygląda ok. Widziałem je na żywo co mnie nie pokoi to grubość lakieru po całości w przedziale 200 -210 wnęki 150 ale nie widać tego żeby było powtórnie lakierowane? mój dobry znajomy co go mierzył obstawia teorie że to mogło być prze lakierowane w fabryce bo nie przeszło kontroli jakości , możliwe to?
Z góry dziękuje i pozdrawiam
slawek81
Obserwowany

Auto: audi a4

09 Sty 2017, 19:34

@slawek81 - przebieg z maja 2016:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... KXDA047010
W Danii 1 właściciel.
Zastawu pieniężnego na aucie nie ma.
Szkody w systemie nie odnotowano.
A miernik był kalibrowany? ... no ciekawa sprawa.
tomekdk

12 Sty 2017, 01:30

Witam serdecznie. Możecie pomóc w ocenie auta ?
Citroen C5 08/2008r.
VIN: VF7RW9HZC54053369

Próbuje coś sprawdzić. Niby wychodzi, ze Ok. Ale ilości poprzednich właścicieli nie mogę ustalić.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
black46
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 08 1989
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Citroen C4
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

12 Sty 2017, 07:30

1 właściciel był, chociaż to: "Pierwszy właściciel Tak" pewnie jest czysty przypadek, zawsze tak piszą w ogłoszeniu (2 dni temu analizowałem Mazdę i zamiast 1 było ... 8!) i to, co napisane w ogłoszeniu raczej lepiej traktować z przymrużeniem oka - bo auto zostało zakupione z duńskiego komisu, także skąd takie informacje?
Historia ok, bez szkody, badania przechodził bezproblemowo, można dać szansę, ale polecam sprawdzić kompleksowo, bo cena mocno zastanawiająca.

Sprawdze jeszcze opłacalność po pracy.
tomekdk