Zastany samochód

18 Cze 2008, 13:32

Witam mam do Was pytanie. Otóż mam uruchomić samochód, który stał przez rok w garażu i nie był w ogóle ruszany. Na co zwrócić uwagę? Jakie elementy koniecznie trzeba wymienić? Na pewno akumulator olej, co jeszcze? Ten samochód to jakiś mały peugeot w benzynie z 99r.
bob1987
Nowicjusz

• 18 Cze 2008, 15:03

Przede wszystkim sprawdź poziom wszystkich ważniejszych płynów i stan akumulatora - nie musi być nowy, ważne żeby działał i miał odpowiednie napięcie (spoczynkowe w granicach 12,5V). Poza tym sprawdź iskrę na świecach, czy nie ma wycieków i czy jest powietrze w kołach
    Martoro
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

19 Cze 2008, 13:51

Był już taki temat i było wszystko dokładnie opisane.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

19 Cze 2008, 17:53

W takim razie jeśli można poproszę o link Szukałem ale bez rezultatu
    bob1987
    Nowicjusz

05 Lip 2008, 20:35

witam!

Mam jedno pytanie: muszę wszystko sprawdzać w Poldku po tym jak stał 2 m-ce nie jeżdżony ani palony? mechanik poleciał w kulki. silnik miał mi wymieniać i dwa miesiące stał nie ruszany! gdyby nie to to bym jeździł jeszcze nim. przypominam - wszystko było git z hamulcami, akumulatorem (jeździ w innym aucie), oponki itd itd... proszę o pomoc, ponieważ zależy mi na czasie. potem można temat zamknąć. z góry dzięki. pozdrawiam.

p.s.
    czy muszę o czymś pamiętać związanego z silnikiem? obecny to silnik 1.6e, który zmieniam na 1.5e.
    Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
    andrzejau
    Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Duster Blackshadow nowa seria limitowana
      Wszechstronny SUV marki Dacia przybiera nową szatę miejskiego stylu. Dzięki starannie dobranym elementom wystroju zewnętrznego Duster Blackshadow nie pozostanie niezauważony. Wyróżnia go między innymi krata wlotu powietrza ...