grzesbeton napisał(a):miałem kiedyś własny warsztat akumulatorowy i coś niecoś pamiętam. W pełni naładowany sprawny akumulator powinien bez obciążenia podawać 13,2V
No to chyba zapomniałeś już o aku wszystko...
Co to znaczy, że aku powinien PODAWAĆ bez obciążenia 13,2V
grzesbeton napisał(a):14,4V to wartość ładowania najlepsza, optimum (2,4 na ogniwo), a dopuszczalne to ok 13,8 - 15.
15V to już za dużo. Max, w nowych autach to 14,4V.
Wracając do tematu - po całonocnym postoju, napięcie aku nie powinno spaść poniżej 12,4V. Zdarza się, że jak aku ma już słabą kondycję, to to napięcie wyniesie nawet 12,1V i auto odpali. Ale raczej latem. Zimą, przy mrozie, może być problem. Napięcie ładowania powinno wynosić minimum 13,9V książkowo, w autach z kilkuletnim czy kilkunastoletnim wieku tolerowane jest około 13,5V. Poniżej to już nie powinno być.
ineedl napisał(a):ładowanie było ok 11,5 czy to za mało?
ineedl napisał(a):A może on źle coś zmierzył?
Na pewno coś źle zmierzył. Mogę się domyślać, że na mierniku zamiast wybrać zakres AC zamiast DC. W aku jest prąd stały i miernik należy ustawiać w zakresie 20V DC. W pozycji AC miernik pokazuje głupoty. Przy takim ładowaniu kontrolka braku ładowania na pewno by się świeciła. Oprócz tego, gdyby napięcie na aku było 11,5V, to ten aku jest tak naprawdę do wyrzucenia....Można by się bawić w ładowanie regenerujące, ale z doświadczenia wiem, że to tylko na chwilę. Zazwyczaj takie aku zimy nie przetrwały.
ineedl napisał(a):Czy dobrze to rozumiem? Jeśli odpalimy auto w którym alternator nie ładuje akumulatora albo z innych powodów nie jest ładowany to od razu będzie się paliła ta kontrolka niezależnie od stopnia naładowania akumulatora?
Dokładnie tak.
ineedl napisał(a): mój peugeot 206 ma coś takiego jak Eco mod i jak przy wyłączonym silniku włączę radio to za jakiś czas , 2-3 minuty to radio samo się wyłącza i chciałem się zapytać czy jeśli przekręce kluczyć na tyle żeby się zapaliła kontrolka od akumulatora i działało radio to czy może to rozładować akumulator jakby tak było przez np.1h ?
Jest to funkcja BSI - po dwóch minutach wyłącza zasilanie na wszystkie odbiorniki. Co do rozładowania aku przez radio, to wszystko zależy od tego, w jakiej kondycji jest aku, ile prądu pobiera radio ( czy leci płyta CD, czy z pendriva, czy gra głośno itd itd ) oraz w jakim stanie jest układ zapłonowy i rozruchu, oraz od temp na zewnątrz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...