REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
MotoAlbercik napisał(a):Jest to funkcja BSI - po dwóch minutach wyłącza zasilanie na wszystkie odbiorniki.
MotoAlbercik napisał(a):Samo mierzenie napięcia ładowania w samochodach nie da ci żadnej informacji.
nie rozumiem co chcesz przez to powiedzieć.MotoAlbercik napisał(a):Sam pomiar nie jest wiarygodną informacją.
solti napisał(a):Oczywiście, że jest to funkcja BSI. Ale odrobinę doprecyzuję, ponieważ ładnych kilka lat jeździłem 206. BSI nie odcina zasilania po dwóch minutach. Robi to bodajże po 20 minutach, przy całkowicie naładowanym aku. Jeśli aku jest słabsze, okres ten ulega skróceniu i przy naprawdę słabym akumulatorze, może to faktycznie nastąpić już po 2 minutach
Kao napisał(a):nie rozumiem co chcesz przez to powiedzieć.
MotoAlbercik napisał(a):No nie do końca. Aczkolwiek masz troszkę racji. A dokładnie, to czas ten jest uzależniony od ustawienia w BSI. Ustawić to można albo na 2 minuty i BSI usypia się po dwóch minutach niezależnie od stanu naładowania aku, albo można ustawić na AUTO i wówczas to elektronika BSI decyduje kiedy uśpić elektrykę. Jednakże max czas to 2 minuty. Ale zazwyczaj z salonu auto wyjeżdża z ustawieniem na AUTO.
solti napisał(a):Mam doświadczenia z Peugeotami 206 i 407 i w obydwóch modelach załączenie się trybu eco mode, przy ustawieniu w BSI na auto, przy całkowicie naładowanym akumulatorze następowało po 20 minutach (tak mam to zakodowane w pamięci - na pewno był to dość długi okres, nie dwie minuty).
solti napisał(a):albo można ustawić na AUTO i wówczas to elektronika BSI decyduje kiedy uśpić elektrykę.