Astra G czy można i warto zrobić gaz?

21 Paź 2017, 09:09

Witam,

mam takie pytanko, moja gwiazdka trochę za dużo bierze w obecnych czasach (bywa i po 800 zł miesięcznie na benzynę). Zacząłem się zastanawiać nad gazem, ale słyszę więcej negatywów niż pozytywów w moim otoczeniu, nawet jeden mechanik (dosyć dobry, zawsze potrafił wszystko naprawić), mówił że takowe instalacje niszczą auto i powodują duże uszkodzenia i zajechanie auta. Innym aspektem jest to, że miał diesla, więc może też inaczej patrzył na sytuację? Z drugiej zaś strony stoi kolega z pracy, ma auto od 7 lat, sprawne, poza rzeczami eskploatacyjnymi nic nie wymieniał, a auto jeździ mi na gazie i bardzo sobie chwali.

Teraz przechodzę do konkretnego pytania:

Czy w moim aucie - Opel Astra G 1.6 16V r.2000' z przebiegiem w okolicach 200 tys. Warto założyć gaz? Jeśli tak to z jakimi to się wiąże rzeczami? I czego takie auto wymaga przed i po? Czy jeśli auto jest sprawne (ale ma pewne mankamenty, typu dziury w okolicy tłumika (rdza) - słychać mocne dodawanie gazu, wycieki oleju na poziomie 1l/1000km ) wymaga jakiejś dodatkowej kontroli albo wymian?

I ostatnie pytanie. W tej chwili auto spala mi 7,4l/100km, a średnio jeżdżę dziennie około 32-40km. Czy taka instalacja zwróciła by się ?
Frekz
Początkujący

Zdjęcia: 8
Auto: Opel Astra

21 Paź 2017, 10:14

Na początku to najlepiej zrobić dokładny przegląd silnika, ukł. zapłonowego, elektryki. Bo przed montażem LPG wszystko musi być sprawne. Co do tego co Ci opowiada mechanik. Na pewno LPG nie zniszczy silnika, nie zajeździsz auta pod warunkiem że będziesz o nie dbał. Pewnie tak mówił, bo nigdy nie miał auta na LPG. Koszt montażu z pewnością Ci się zwróci mniej więcej po roku. Jak chcesz dokładnie to skorzystaj z jakiegoś kalkulatora LPG, np na gazeo.pl. Co do samej instalacji to przy takim aucie nie powinno być problemu z montażem, ale na Twoim miejscu nie pchałbym się w nic drogiego. Zavoli Winner w zupełności wystarczy.
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG

21 Paź 2017, 11:00

Generalnie docelowo chciałbym mieć te auto z gazem na powiedzmy 1-3 lata, żeby sobie spokojnie dozbierać na jakieś inne auto. A gdzie taki przegląd przed montażem lepiej zrobić? U mechanika, osoby zajmującej się zakładaniem gazu czy może w ASO?
Frekz
Początkujący

21 Paź 2017, 17:10

Przegląd taki możesz zrobić u mechanika lub gaziarza, każdy sobie powinien z tym poradzić.

Jeżeli chodzi o koszty to tu masz podsumowanie z kalkulatora na naszym forum "Przy średnich cenach benzyny 4.7 zł i LPG 2.15 zł, spalaniu gazu na poziomie 8.51 L/100km oraz koszcie 2300 zł jaki musimy ponieść na założenie instalacji gazowej, powyższe wyliczenia wskazują na to, że założenie instalacji gazowej zwróci nam się po około 12 miesiącach i przejechaniu w tym czasie dystansu 13953.35 km. Dodatkowe opłaty w wysokości około 412.5 zł które musimy ponosić w ciągu roku mając samochód wyposażony w instalację LPG zwrócą nam się po przejechaniu kolejnych 2502.5 km. Oszczędności na jakie możemy liczyć po założeniu instalacji gazowej do naszego samochodu w ciągu roku wyniosą w przybliżeniu 1961.12 zł uwzględniając dodatkowe okresowe wydatki związane z założoną instalacją LPG."
Czytaj więcej: kalkulator/lpg/
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

22 Paź 2017, 10:42

To jeszcze jedno takie pytanie może trochę dziwne. Czy waszym zdaniem (abstrahując od stanu auta) warto jest zakładać instalacje gazową?
Frekz
Początkujący

22 Paź 2017, 14:28

Frekz napisał(a):Czy waszym zdaniem (abstrahując od stanu auta) warto jest zakładać instalacje gazową?

Jak zamierzasz autem jeszcze trochę kilometrów zrobić to pewnie, że się opłaca. Płacisz inwestując, potem jedyne co to serwisy + tankowanie. Ceny lpg możesz sam sprawdzić. Jeśli chcesz sprawdzić kiedy inwestycja Ci się zwróci to przelicz: http://www.lpg-brc.pl/index.php/kalkulator-lpg i odpowiedź masz...
Pyreks
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Punto
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

22 Paź 2017, 15:41

Frekz napisał(a):warto jest zakładać instalacje gazową?

praktycznie każdemu zwróci się w rok, jeżeli nie narzekasz na miejsce w bagażniku to warto
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Skrzynia biegów: Automatyczna

25 Paź 2017, 21:28

Pewnie że warto. Zakładasz, że pojeździsz ok 3 lat, to roczny przebieg sobie pomnóż razy 2 na LPG. Przynajmniej. Ja jak jeździłem na Pb ok 2-2,5 tys km miesięcznie to po montażu LPG zacząłem jeździć średnio ok 5-6 tys km. Bo już dłuższe wyjazdy nie były takie kosztowne. Do tego jak założysz dobrą instalację, to praktycznie przez czas który będziesz chciał użytkować auto będziesz miał gwarancję, z reguły bez limitu kilometrów.
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6

02 Lis 2017, 11:05

No hej, teraz dopiero mogę się sensownie odezwać. Musiałem trochę budżetu zebrać na instalację :).

Więc tak:

- Mógłby ktoś mi polecić jaka instalacja będzie dla mnie najbardziej zadowalająca?
- Czy zna ktoś jakiś dobry warsztat w okolicy Tychów ?
- Jaki jest koszt łączny założenia instalacji? Bo muszę wiedzieć mniej więcej jaki przedział muszę odłożyć. Czy są to rzędy wielkości 2-3 tys czy może 3-4 tys? :oops:
Frekz
Początkujący

02 Lis 2017, 15:50

Bierz tylko Polskie instalacje KME, STAG 2200-2500PLN Nowy Reduktor TUR 200KM Ewentualnie na wtryskach Baracuda +200/300PLN
Daruj sobie BRC 3K+ do tej Astry
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Skrzynia biegów: Automatyczna

05 Lis 2017, 21:00

Czy warto założyć instalację musisz odpowiedzieć sobie sam czy chcesz wydawać 800zł na PB miesięcznie czy 400zł na LPG. Co do "uszkodzeń" silnika przez instalacje to mity, przy prawidłowo dobranej instalacji, regulacji i odpowiednim serwisowaniu z silnikiem się nic nie stanie. Jest już coraz więcej warsztatów które podlegają do ogólnopolskiej gwarancji i wiedzą o co chodzi w montażu. Zazwyczaj jest trochę drożej u takiego ale naprawdę warto dołożyć. Jeżeli chodzi o twój silnik bardzo często jest problem z cewką zapłonową (ale tak na prawdę każe auto ma z tym problem) poza tym świetnie spisuje się na gazie.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Rok produkcji: 2002

08 Lis 2017, 09:19

A orientuje się ktoś jaki warsztat w Tychach jest godny polecenia i sprawdzony?
I co do tych cewek zastanawia mnie co to za problem się pojawia? Często się zaczynają psuć przy gazie czy jak?
Frekz
Początkujący

11 Lis 2017, 13:22

Frekz napisał(a):Często się zaczynają psuć przy gazie czy jak?

Nie cewki zapłonowe psują się jeżdżąc też na samej benzynie, tylko na gazie szybciej wychodzić że cewka zaczyna się psuć z racji tego że gaz potrzebuje dobrej iskry do zapalania mieszanki.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Rok produkcji: 2002