Bardzo słabe światła

11 Mar 2019, 23:20

Witam, posiadam VW Passat b5 1.9 110km 1996r.
Reflektory bardzo słabo świeciły dlatego zakupiłem nowe żarówki firmy Narva,efekty nie było więc reflektory zostały wypolerowane zewnętrznie, efekt był ten sam. Spradziłem multimetrem napięcia na akumulatorze i przy stykach do żarówek, napięcie było równo i wynosiło bodajże 12-13V, nagle żarówki świeciły dużo lepiej !, zakupiłem kolejne żarówki Phillipsa White Vision, podłączyłem i znowu tragedia, włożyłem Narve i tragedia, ledwo co widać 5m przed autem.
Jest jakieś logiczne wytłumaczenie? za pewne odbłyśnik jest już w fatalnym stanie, no ale przez 3dni żarówki świecił owiele lepiej.
kahan32
Nowicjusz

12 Mar 2019, 14:28

Zacznij od wyczyszczenia styków przy żarówkach i najlepiej przy przekaźniku.
Jaką masz różnicę w napięciu przy żarówce i bezpośrednio na akumulatorze?

Możesz zrobić eksperyment podając odpowiedniej grubości kablem napięcie (+) na żarówkę bezpośrednio z akumulatora. Jak zacznie świecić jaśniej to warto przejrzeć całą instalację. czasem pomaga czyszczenie samych złączy a czasem trzeba wymienić wiązkę.

Wrzuć zdjęcie lamp tak żeby było widać odblaski, zobaczmy jak one wglądają.

kahan32 napisał(a):no ale przez 3dni żarówki świecił owiele lepiej.
Poruszyłeś gdzieś instalacją i może spowodowało to lepszy styk i przepływ prądu przez dłuższą chwilę po czym wróciło do starego stanu. To wskazuje na jakieś słabe połączenia może nawet gdzieś masz problem z samą masą.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Mar 2019, 17:24

Aku 14.4v przy żarówkach 12.5v
kahan32
Nowicjusz

14 Mar 2019, 11:35

Lampy wyglądają dobrze klosze są w dobrym stanie odbłyśniki z tego co widać też. Spróbuj wymienić przekaźnik od przednich świateł mijania i zobacz czy coś się zmieni.
Cichy77
Forumowicz VIP

14 Mar 2019, 22:19

Z tego co wiem to w b5 z 1996r nie ma przekaźnika świateł, bynajmniej ja nie widze takiego w żadnej rozpisyce.
kahan32
Nowicjusz

14 Mar 2019, 22:25

a w ogóle światła masz dobrze ustawione? może odbłysnik się przestawia bo regulatory połamane
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powroty z wakacji
    Koniec sierpnia na drogach jak co roku oznacza powroty z wakacji. Wzmożony ruch, pośpiech kierowców spowodowany powrotami na ostatnią chwilę, obniżona koncentracja oraz paradoksalnie bardzo dobre warunki na drogach ...

15 Mar 2019, 00:19

Właśnie gdy próbowałem je ustawić to nic sie nie dzieje, automatyczna wgl nie działa, a manualna, niby coś sie rusza ale jakby zaraz wracało do swojego miejsca położenia.
Jutro jeszcze sprawdze dokładnie czy przestawia się odbłyśnik, bo sam mechanizm (trybiki) które są widocznie poruszają się podczas próby ustawienia.

Ale nadal pozostaje sprawa że świeciły słabo nagle dobrze potem słabo, czy oba odbłyśniki by się tak przestawiły?
Napiecie 12.5V jest optymalne czy zbyt małe ?
kahan32
Nowicjusz

15 Mar 2019, 00:36

kahan32 napisał(a):Właśnie gdy próbowałem je ustawić to nic sie nie dzieje, automatyczna wgl nie działa, a manualna, niby coś sie rusza ale jakby zaraz wracało do swojego miejsca położenia.
no i juz prawdopodobnie masz odp.

kahan32 napisał(a):Ale nadal pozostaje sprawa że świeciły słabo nagle dobrze potem słabo, czy oba odbłyśniki by się tak przestawiły?
mogły się przestawić na jakimś wyboju np. ustawienie świateł to podstawa

kahan32 napisał(a):Napiecie 12.5V jest optymalne czy zbyt małe ?
jest ok
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Mar 2019, 00:39

Czyli co zalecasz? zakup nowych reflektorów?
Co do przekaźnika, występuje on w passacie b5?
kahan32
Nowicjusz

15 Mar 2019, 01:06

wpierw zrobić porzadek z odbłyśnikami, przekaźnika od świateł mijania chyba nie ma, od drogowych są. A właśnie..... drogowe jak Ci świecą?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Mar 2019, 01:11

Porządek z odbłyśnikami tzn ? rozkręcać lampe?
Drogowe świecą dobrze, wydaje mi sie że prawidłowo, widoczność jest dobra, nie zmienna od 4 lat od kiedy auto posiadam :)
kahan32
Nowicjusz

15 Mar 2019, 11:08

1. Doprowadź do sprawności regulację świateł i ustaw je na SKP
2. Posprawdzaj przewodu przy złączce żarówki -0 i plus i masę, czy nie ma zaśniedziałych styków, przewodów bądź nadpalonych przewodów.
3. Zmierz jaki jest pobór PRĄDU ( A ) każdej żarówki świateł mijania. Przy napięciu 12,5V prąd powinien wynosić 4,4A.
4. Pozostaje też kwestia żarówek jakie masz - jedne świecą słabiej, drugie mocniej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Mar 2019, 15:51

Żarówki NARVA RANGE POWER WHITE H7 12V 55W
Jutro podjade na SKP i spróbujemy ustawić,
Kable są okey nie ma nigdzie poupalanych czy zaśniedziałych.
kahan32
Nowicjusz

18 Mar 2019, 00:06

Świateł nie da się ustawić odbłyśnik w zasadzie się nie porusza
kahan32
Nowicjusz

19 Mar 2019, 15:08

kahan32 napisał(a):Świateł nie da się ustawić odbłyśnik w zasadzie się nie porusza
W obu lampach tak jest? Z tego co piszesz wychodzi na to że lampy świecą dobrze a problemem jest ich ustawienie. Może być tak że regulacje są popsute a sama naprawa tego nie jest prosta bo trzeba rozbierać całą lampę.
Cichy77
Forumowicz VIP