Witam
Myślałam o osobistej inspekcji samochodu przez potencjalnych nabywców, przed dokonaniem transakcji na Florydzie(niekoniecznie) dlatego,że moim zadaniem byłoby wyszukiwanie samochodów od prywatnych właścicieli i kojarzenie ich z kupcem z Polski(1000 dol prowizji płatne po zakupie pojazdu)Ja: dostarczam zdjęcia pojazdu osobiscie je robię u sprzedającego,kopie papierów pojazdu,carfax itp.
Oczywiście ma to tylko sens przy zakupie droższych samochodów(aczkolwiek moja prowizja jest
stała)ze względu na dalsze koszta(transport ,opłaty celne ......)
Zajmujemy się równiez cała organizacją dowozu klienta do samochodu na Florydzie towarzyszymy przy sprzedaży(tłumaczenie),załadunek w Miami itp
Sprawa wizy też nie jest aż tak skomplikowana jak kiedyś.Umawia się pan w konsulacie na godzinę ,bez kolejek,zaproszeń ,cudowania z wyciągami z konta,aktami własności nieruchomości te czasy odeszły do lamusa.Podanie ,że jedzie pan turystycznie albo po samochód na Florydę jest wystarczające przy rozmowie w konsulacie.
Bardzo dobrze,że przynajmniej pan słyszał o letter of credit(tzw.akredytywa) bo jeśli inni uczestnicy forum by również o tym słyszeli nie było by tysięcy wpisów o oszukanych potencjalnych nabywcach samochodów.Każda transakcja bez osobistego przyjazdu na Florydę odbywałaby się tylko w ten sposób,depozycja w banku pieniędzy dla właściciela pojazdu(akredytywa) i nie do końca to tak wygląda jak pan opisuje(ale zbyt dużo aby o tym pisać)
Niestety nie jest dla mnie rozwiązaniem sprowadzaniem aut na mnie ponieważ działalność jaką prowadzę w stanach to jest pośrednictwo a nie pretendujący dealer.Jeśli bym tego szukała to mój zarobek byłby znacznie wyższy.Cała rzecz polega na tym aby nie zmieniać ceny samochodu.Dzięki temu przyjazd na Florydę będzie się nadal kalkulował.
Ps. Myślałam,że jestem nieliczną blondynką na tym forum ale jak przeczytałam wpisy pt.Oszuści samochodowi na tymże forum to widzę,że jest nas tysiące
Jeszcze raz letter of credit(akredytywa) przy dokonywaniu przez szanownych forumowiczów zakupu samochodu za granicą,lub osobisty przyjazd te dwie rzeczy skutecznie odstraszają potencjalnych oszustów a są normalne przy współpracy z uczciwymi sprzedawcami samochodów.