Ford Mondeo - dziwne odglosy podczas jazdy

04 Sty 2010, 17:34

jakiś miesiąc temu koleś wyjechał mi z podporządkowanej ulicy i ja żeby się ratować uciekłem na krawężnik (dosyć wysoki) po wstępnych oględzinach okazało się że rant felgi się skrzywił i oponki kawałek wyrwało ale nic nie stukało nie pukało. Jakieś 2 tygodnie temu zauważyłem ze nieraz pojawia się dziwny dźwięk podczas jazdy, zawieszenie nie stuka tylko jest taki dźwięk rytmiczny jakby coś się obijało o kolo, nie wiem jak to opisać, ale to na gładkiej drodze tez występuje i im jadę szybciej te "odgłosy" maja szybszy rytm.

bardziej szczegółowe objawy są takie ze hamując silnikiem na biegu (do ok 1500 obrotów) słychać te dźwięki i są coraz wolniejsze, a gdy czuć ze silnik przestaje hamować tylko zaczyna pobierać paliwo dźwięki giną... tak samo jak wcisnę sprzęgło od razu dźwięki znikają....
dodatkowe objawy to takie ze przy hamowaniu ostrym lub przyspieszaniu wtedy gdy występują przeciążenia i środek ciężkości się przemieszcza słychać takie pojedyncze stuknięcia....

byłem na badaniu zawieszenia i nie wykazało nic, powinno być wszystko w porządku ale nie jest.
jak Myślicie co to może być? jak nie zawieszenie to może jakaś poduszka?
grzesio1912
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Lublin / Chełm
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Ford Mondeo 97 2.0 Pb + Lpg
  • 04 Sty 2010, 17:42

Przyglądnij się zespołowi opona -felga,mogłeś uszkodzić kord opony i stan się pogłębił,zacznij od tego,jedź do wulkanizatora niech sprawdzi koło ,najlepiej do takiego punktu gdzie prostują felgi,po takim uderzeniu nie może być wszystko OK.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Z prawdy :)

04 Sty 2010, 17:49

no na feldze jest slad, i kawałek opony wycięło jak byłem u wulkanizatora to mówił że można spokojnie jeździć....
    opona mogłaby powodować takie dźwięki?
    grzesio1912
    Nowicjusz

04 Sty 2010, 17:58

Tak ,może .Efekt jest taki jakby coś było z zawieszeniem,wystarczy tylko lekkie wgniecenie rantu felgi i jest problem.Ja tylko delikatnie miałem skrzywioną felgę ,wyprostowałem młotkiem do stanu niby idealnego a samochodem rzucało przy wolnej jeździe,wulkanizator wyważył mi dokładając ciężarki ,było lepiej ale zaznaczył że nie obejdzie się bez prostowania felgi.Mój brat z kolei przy Renault Clio miał to samo co masz ty,sprawdziliśmy zawieszenie,żadnych luzów nie było a stukało coś czasami,kazałem mu jechać i sprawdzić felgi,jedna kwalifikowała się do prostowania,po tym zabiegu jak ręką odjął :!:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Z prawdy :)

04 Sty 2010, 18:01

dzięki za porady jutro podjade i zobacze... tylko że to są alufelgi więc prostowanie troszkę wyniesie

[ Dodano: Czw Sty 14, 2010 10:43 ]
    dzis zmienialem klocki i mechanik powiedzial ze kola sa nie dokrecone, po zmianie podokrecal dobrze i na razie (odpukac) nie ma juz tych dzwiekow, dzieki za podpowiedz :) wisze Ci piwko
    grzesio1912
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik V35A-FTS
      Silnik V35A-FTS można nazwać nowością w ofercie Lexusa. Japończycy pokazali ten motor w 2017 roku i jak na razie trafił pod maskę tylko jednego modelu – aktualnego Lexusa LS 500. Jednostka ma 6 cylindrów w układzie ...