Gaz Astra 1 1.4

07 Sty 2010, 20:53

Witam mam samochód Opel Astra 1 1.4 rocznik 93 z przebiegiem 192 tysiące. I zastanawiam się na zamontowaniem instalacji gazowej do niego lecz boje się ze po takim przebiegu na benzynie ze by po zamontowaniu gazu nie został przedmuchany i nie wyszły luzy. co w o tym sadzicie opłaca się montować gaz do silnika z takim przebiegiem???
kaktus232
Nowicjusz

Miejscowość: lublin

08 Sty 2010, 00:14

witam, sluchaj jesli duzo jezdzisz to napewno bardziej oplacalny jest gaz, wydasz na instalacje troche $$$ ale po jakims czasie zobaczysz ze sie oplaca i koszty sie zwroca... ja mialem juz 2 auta na gaz i bylo wszystko ok, tylko pamietaj iz na gazie jest wieksze cisnienie i np w mazdzie 323f zaczelo mi wyciekac z pod glowicy... ale ja na lpg nie nazekam, oszczednie i dynamicznie, spadek konikow jest nie wielki... pozdrawiam
mariorox
Nowicjusz

Miejscowość: poznań

23 Sty 2010, 17:11

Większe ciśnienie na gazie ??? czego ciśnienie ? coś Ci się pomyliło . Astra I 1.4 jest na monowtrysku , instalacje do tego silnika są sprawdzone i praktycznie niezawodne . proponuję LOVATO ze sterowaniem STAG 50 . Cena 1.400 - 1.800 zł Jeśli nie bierze w tej chwili oleju i nie kopci zaraz po odpaleniu to znaczy że silnik jest OK i można montować gaz .
wrocek66
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

25 Sty 2010, 09:33

Mam taką Astrę z gazem i silnikowi jak się mi wydaje,jest praktycznie obojętne na czym jedzie...gaz-benzyna-gaz i nic się nie dzieje,oleju nie łyka i sobie pomyka. Niestety nie jest to aż tak ekonomiczne auto jak tutaj niektórzy piszą...
Już czytałem tutaj,że spala w mieście 8l gazu... Bzdura kompletna.
Jak wezmie się ze schowka oryginalną oplowską książeczkę dla Astry I z 1,4-60KM kombi,to spalanie w mieście dla auta NOWEGO Opel szacuje na 8,6l i to BENZYNY !!! a gdzie tam gazu 8l...i to po kilkunastoletnim stażu na drodze.
U mnie na trasie latem udało mi się zejśc do 7,1l gazu/100 km przy stałej prędkości 80-90 km/h.Natomiast spalanie w zakorkowanym czasem Poznaniu to latem ok.11,5-12l ,a zimą jeszcze 2l więcej. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Sty 2010, 19:55

ja mam tez astre 1 i 1.4 ale przebieg ma 150.ooo ale pewnie z 5 razy zmieniane. i mam gaz.moja sytuacja jest taka tzn byla.
mialem parownik ktory zaczol sie psuc bo na gazie mi gasla zmienilem filterek nic az wkoncu zmienilem caly parownik.od tego momentu zaczela mi bardzo duzo spalac, wczesnije bylo to okolo 8l -10l miasto troche poza terenem czyli bn a 30-35 litrach zrobilem ponad 350km.a po zmianie parownika na trasie 100km spalila mi az 15l!!! niewiem od czego to zalerzalo ale zmienilem przekaznik samoregulujacy na reczny w ktorym sam zmiejszam doplyw powietrza i cisnienia ijak narazie te 10 l mi sie utrzymuje i mysle ze to jest juz i tak dobrze...pozdrawiam
csw
Nowicjusz

Miejscowość: Świecie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexusa LC 500 Convertible - jak będzie cena?
    Polski oddział Lexusa udostępnił cennik najnowszego kabrioletu marki – modelu LC 500 CV. Napędzane 5-litrową V-ósemką luksusowe, sportowe auto z miękkim dachem jest dostępne w trzech wersjach wyposażenia, w tym ...