Jaki samochód w leasing?

21 Sie 2018, 09:54

Cześć, niedługo będę brał samochód w leasing.
Skłaniam sie ku jakiemuś kompaktowi lub małemu sedanowi.
Chcę wydawać maksymalnie 1000zł netto miesięcznie na ratę leasingową i nie więcej niż 8-10k opłaty wstępnej, wysoki wykup(nie będę wykupował samochodu).

Jaka marka ma najatrakcyjniejsze warunki leasingowe? Są obecnie na rynku jakies wyprzedaże, promocje?
szymek9876
Początkujący

Miejscowość: Jasło

21 Sie 2018, 21:21

Obecnie dość często w konfiguratorach wyliczana jest rata miesięczna (z tego co pamiętam w markach koncernu VAG, w Hyundaiu i/lub Kii, więcej, z tego co sam wirtualnie konfigurowałem, nie kojarzę).

Także myszka w dłoń i do boju, bo mimo sporej wiedzy na temat samochodów, nikt z Nas nie ma wdrukowanych cenników nowych aut :ok: inna kwestia, że konfigurator to jedno, a wizyta w salonie i heheszki z pracownikiem salonu to drugie (na tym drugim raczej wyjdziesz lepiej)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Sie 2018, 21:15

szymek9876 napisał(a):Jaka marka ma najatrakcyjniejsze warunki leasingowe? Są obecnie na rynku jakies wyprzedaże, promocje?

Najatrakcyjniejsze warunki ma grupa VAG, bo ma swój bank. To co wyjdzie Ci w konfiguratorze na pewno uda się jeszcze trochę "zbić" w salonie:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

23 Sie 2018, 07:30

Ossy napisał(a):Najatrakcyjniejsze warunki ma grupa VAG, bo ma swój bank

Potwierdzam, półtora roku temu tak przynajmniej było (a porównywałem warunki leasingowe prawie u wszystkich producentów), podejrzewam, że nic się nie zmieniło.
Za 1000 zł netto miesięcznie na pewno będziesz w stanie dorwać np. A3 z przyzwoitym wyposażeniem, jeśli celujesz w premium.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

23 Sie 2018, 08:51

Co do Audi zgadza się, tylko w ratę nie jest wliczone ubezpieczenie a w Volkswagenie/Seacie/Skodzie pierwszy rok ubezpieczenia jest wliczony w ratę. Ponadto możesz dokupić bardzo tanio pakiet serwisowy, ktorego w Audi chyba nie ma. W VW/Seat/Skoda możesz też wziąć takie finansowanie, gdzie po 3/4 latach nie masz obowiązku wykupu auta tylko oddajesz je do salonu.
Ossy
Forumowicz VIP

23 Sie 2018, 10:00

Ossy napisał(a):Ponadto możesz dokupić bardzo tanio pakiet serwisowy, ktorego w Audi chyba nie ma.

Jak wybierałem swoje auto to był.
A3 z wybranym przeze mnie wyposażeniem kosztowałaby mnie 200 zł brutto miesięcznie więcej niż Golf, wliczając to ubezpieczenie.
Łączny koszt leasingu był niższy niż w VW, pomimo dużo wyższej wartości auta.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodorowy samochód Lexusa przyłapany na testach?
    Wodorowa Toyota Mirai może mieć wkrótce bardziej luksusowego kuzyna. Spotterzy przyłapali na amerykańskich ulicach nietypowego sedana Lexusa w kamuflażu, napędzanego najpewniej wodorowymi ogniwami paliwowymi. Auto ...
    Reflektory z diodami LED (2007)
    W 2007 roku epokę reflektorów z emitującymi białe światło diodami LED zapoczątkował Lexus. Jako pierwszy producent zamontował je w światłach mijania auta produkowanego na szeroką skalę, a dokładnie w swoim flagowym ...

23 Sie 2018, 18:59

Brałem pod uwagę np nowego forda focusa St line lub honde civic i tam spodziewałem się raty ok 1000zł przy 10% wpłaty wstępnej czyli ok 9-10k.
Z góry założyłem, że marki takie jak audi wyjdą mnie znacznie drożej dlatego jestem zaskoczony :o

Poruszę też ważną dla mnie kwestię, mianowicie koszt utrzymania.
Czy różnica pomiędzy kosztem utrzymania przez 3 lata leasingowania audi bedzie znacznie wyższa od kosztów utrzymania focusa,golfa,hondy?

Jeśli nie to faktycznie lepiej zdecydować się na markę premium:)

P.S. Ossy napisałeś, że w VAG nie ma obowiazku wykupu samochodu, czy wobec tego w Audi jest?, z tego co widzialem to też nie trzeba go wykupować
szymek9876
Początkujący

23 Sie 2018, 19:07

Przy żadnym leasingu nie masz obowiązku wykupu auta
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Sie 2018, 19:11

szymek9876 napisał(a):P.S. Ossy napisałeś, że w VAG nie ma obowiazku wykupu samochodu, czy wobec tego w Audi jest?, z tego co widzialem to też nie trzeba go wykupować

Sorry, źle napisałem.

W Audi masz do wyboru wykup jak i oddanie auta, w VW/Seat/Skoda masz dodatkowo opcję kredytowania kwoty wykupu.
Ossy
Forumowicz VIP

24 Sie 2018, 09:22

Ok dzięki.
A co z tymi kosztami utrzymania? a audi bedzie dużo drożej niż we wcześniej wymienionych markach?
szymek9876
Początkujący

28 Sie 2018, 22:40

Cześć po zastanowieniach stwierdzilem, że zdecyduję się na najem dlugoterminowy :)
szymek9876
Początkujący