Jakiego dostwczaka wybrać?

20 Mar 2011, 23:08

Nie użytkowałem jeszcze tego typu samochodów i potrzebuję porady ludzi z większym doświadczeniem w tym temacie. Szukam czegoś co nie będzie stało non-stop w serwisie, ale da się tym trochę pojeździć (oczywiście nie biorę pod uwagę napraw standardowych typu:klocki olej, rozrząd i.t.d.).Nie stać mnie jeszcze (niestety) na auto nowe. Szukam czegoś z lat 1998-2005 niezbyt "pazernego" na ropę i gabarytami zbliżonymi do Vito. Najlepiej blaszak z kabiną 3-osobową.Jak by się mieścił w garażu (blaszaku) to już ideał.
Autko będzie wozić odzież.Nie będzie przeciążone.Co do ceny to myślę wydać na nie nie więcej jak: 10 000-18 000zł.
Brałem pod uwagę :
1.MB Vito 110 TD 2.3
2.Toyota Hiace 2.4 (2.5)
3.Hyundai H 200 furgon 2.5 TD
4.Hyundai H-1
5.Mitsubishi L400 2.5 TD
6.Fiat Scudo 2.0 Furgon
T4 ,Vivaro, Trafic ,Sprinter i.t.p.nie wchodzi w grę (nie mieści się w garażu).
Vito -znalazłem opinię,że leci blacha i nie wszystkie modele silników są O.K.
Nie wiem co sądzić o pozostałych autach. Jak sprawują się japończyki, Fiat?
Wiarygodnych i przede wszystkim obiektywnych ,nie stronniczych opinii na ten temat jest mało.Nic nie wiem o Fordach, choć śmiga ich sporo po drogach.
Czy ktoś jest w stanie podrzucić trochę sprawdzonych porad? Wiem,że są tu użytkownicy różnych "dostawczaków" i wiedzą sporo na te tematy.
romkwie
Nowicjusz

Miejscowość: Pionki

21 Mar 2011, 21:00

Vito jeśli coś to brać 2.3TD ewentualnie szukać 2.2cdi ale trzeba dać więcej za takie autko żeby nie było padło i stało u mechanika. Co do blach to również zależy od jakiego właściciela się kupi jak będzie użytkowane a jeśli garazowane to super. Wiadomo to co wyjdzie trzeba zrobić, ale jak się to zaniedba to autko ginie w mgnieniu oka.
O Fiacie słyszałem kilka dobrych opini. Jeśli trafi sie ciekawa oferta można sie zainteresować.
bartek4334
Początkujący

Miejscowość: KMP

10 Sie 2011, 19:13

ja jak szukałem co prawda osobówki to usiadłem z piwem pod węzłem ekspresówki i patrzyłem czego jeździ najwięcej :) później bryk na forum tej marki poczytać jaki motor brać itp . Później pierwszy lepszy komis żeby się przejechać i jak pasuje to szukać auta z takim silnikiem i wyposażeniem jaki się chce ;)

Polecam Forda
Baku
Obserwowany

Auto: FT 350 2.4 140

12 Sie 2011, 10:38

Ja bym brał Scudo, najtaniej kupisz z wszystkich wymienionych a jakościowo nie ma tragedii.
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

03 Paź 2011, 15:31

ja polecam Caddy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
zależy ofkors do czego ma dokladnie sluzyc to auto i czy rzeczywiscie wielkosciowo jest okej, natomiast z wlasnych odczuc wzgledem tego auta moge powiedziec, ze jest wart swojej cany i na pewno bedziesz zadowolony w codziennym uzytkowaniu.
oregano
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

06 Paź 2011, 17:32

również polecam Caddy - świetne auto .
mariuszc
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Auto: Opel Astra H
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyjazd na święta lub sylwestra samochodem
    Jeśli planujesz wyjazd na święta Boże Narodzenia lub sylwestra samochodem, warto starannie zaplanować podróż. Najlepiej zacząć od zatankowania auta i uzupełnienia płynu do spryskiwaczy przynajmniej dzień wcześniej. ...