Kupiony samochód A ubezpieczenie.

04 Lis 2018, 22:49

Witam .
Dwa tygodnie temu kupiłem pierwszy samochód z ubezpieczeniem oc do sierpnia 2019 . Nie mam ukończonych 26 lat i po kalkulacji oc wyliczyli mi że na cały rok wyjdzie około 3tys za same ubezpieczenie A za samochód zapłaciłem 2tys . I tu tkwi problem który mi nie daje spokoju . Czy kupując samochód muszę powiadomić ubezpieczenie o zmianie właściciela? Czy podczas wypadku ubezpieczenia pokryje koszta ? W Internecie dużo czytałem i sa sprzeczne informacje . Na jednych forach piszą że podczas kontroli policji będzie widać że mam ubezpieczenie ale podczas wypadku ubezpieczalnia może umyć ręce i kazać mi zapłacić za szkody z własnej kieszeni . Ponieważ ubezpieczenie było wykupione przez inna osobę. A moim obowiązkiem jest powiadomić i dopłacić różnicę. .
Tylko jeżeli ich powadiome i sam się zwrócę o kalkulację oc będę musiał dopłacić wartość samochodu czyli bez sensu .
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi . Pozdrawiam
Focus1993
Nowicjusz

07 Lis 2018, 22:13

A więc pokolei. Polisa ubezpieczeniowa jest na auto a nie na osobę, nie ma większego znaczenia kto prowadzi pojazd w czasie kolizji/wypadku ubezpieczenie jest cały czas aktywne. Co do składki OC to i tak Cię nie ominie rekalkulacja ponieważ najprawdopodobniej sprzedający zgłosił zbycie pojazdu więc mają już wszystkie Twoje dane i podstawy do wykonania rekalkulacji, to samo patrząc z drugiej strony, nie ma nawet znaczenia czy polisa jest opłacona czy nie, możesz zawrzeć umowę ubezpieczeniową przez internet i jej nie opłacać a ubezpieczenie jest aktualne i 100% wypłacalne dla poszkodowanego. Ty masz obowiązek w ciągu 30 dni od zakupu auta dokonać wszystkich formalności typu ubezpieczenie czy przerejestrowanie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Lis 2018, 12:19

Bierz pod uwagę to że poprzedni właściciel na pewno zgłosił sprzedaż samochodu do towarzystwa ubezpieczeniowego i jest czysty, a ty musisz coś z tą polisą zrobić prędzej czy późnej, czy ją kontynuować czy rozwiązać i zawrzeć nową, więc płacenie Cię nie ominie. I radzę nie kombinować bo za przerwę w OC jest kara do 4000zł
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

28 Sty 2019, 14:50

Coś drogo za to ubezpieczenie ... Polecam wejść na stronę <reklama> i tak skorzystać z kalkulatora albo po prostu skontaktować się z osobami, które pomogą ci w wyborze lepszego ubezpieczenia niż to o którym piszesz.
Ostatnio edytowany przez Kao, 28 Sty 2019, 15:10, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
pieknyolek
Nowicjusz

22 Lut 2019, 08:03

Też ostatnio szukałam ubezpieczenia samochodu trafiłam na oferim i tam bez problemu wyszukałam sobie agenta w mojej okolicy a potem to już szybko poszło
Katarzyna125
Obserwowany

02 Mar 2019, 08:20

Warto w multiagencji sprawdzić bo tam mają OC wielu ubezpieczycieli, dzięki temu polisa jest dużo tańsza
kierowca36
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chevrolet Equinox z silnikiem Diesla
    Najoszczędniejsza wersja tego średniej wielkości SUV-a General Motors ma 1,6-litrowego turbodiesla o mocy około 136 KM. W testach Consumer Reports auto osiągnęło średni wynik 31 mpg. Model ten nie jest dostępny w Polsce. ...
    Toyota AYGO 2018 po modernizacji
    Nowe AYGO zachowuje rozpoznawalny znak X z przodu, który teraz stanowi mocną, trójwymiarową strukturę. Nowy projekt przodu auta otrzymał przeprojektowane przednie reflektory w stylu Keen Look ze zintegrowanymi ...

01 Maj 2019, 11:37

Porównywarki przy tych cenach to jedyny rozsądny wybór
Ostatnio edytowany przez Kao, 01 Maj 2019, 11:39, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
kierowca36
Nowicjusz