Mało ogłoszeń z LPG

04 Sie 2013, 08:27

Witam.
Od dłuższego czasu szukam autka na dojazd do pracy, minimum 50 km dziennie. Chciałbym 5d hatcha z gatunku tych średnich (golf IV, Astra II) z w miarę dobrym wyposażeniem (elektryka, klima...). Do napędu chciałbym tak minimum 100 KM i benzynkę + gaz. Niestety w okolicy (Dąbrowa Górnicza) praktycznie nie ma sensownych ogłoszeń z LPG. Dlatego zacząłem myśleć nad samą benzyną i założeniem gazu ale niestety po odliczeniu kosztów założenia instalacji od mojego budżetu (+/- 10 tyś) o w/w autach mogę zapomnieć. Proszę o poradę bo ja już sam nie wiem co robić.
Poniżej przykłady co bym chciał (niestety bez gazu :angry: ):
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
halak69
Nowicjusz

04 Sie 2013, 08:41

No widzisz kolego...Liczysz na to, że ktoś sprzeda Ci dobry samochód z gazem w cenie samochodu bez gazu, więc sam pewnie zauważysz że coś nie tak w Twoim myśleniu. Skoro ktoś zakładał instalację i dołożył przykładowo 2 tyś to przy sprzedaży za jakiś czas część z tych pieniędzy zechce odzyskać i samochód będzie droższy od takiego bez gazu. Albo zwiększ delikatnie budżet, albo ponieś koszty gazu, niestety ekonomii się nie oszuka i każdy zdrowo myślący nie sprzeda samochodu z gazem w cenie bez gazu (mowa o podobnej konfiguracji i stanie technicznym).
Jak sporo jeździsz a nie masz kasy to instalację gazową na raty i po roku masz już samochód z gazem, a przez rok różnica na paliwie zwróci Ci spokojnie cenę instalacji.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

04 Sie 2013, 09:06

Golf wygląda ok ale wiadomo to tylko zdjęcia.
Na Astre bym uważał,auto z Włoch a większosc egzemplarzy sprowadzonych stamtad jest po wiekszych lub mniejszych wypadkach/stłuczkach. Ta z linku ma jeszcze silnik który lubi sobie łyknąć olej.

Mówisz że nie ma ofert z Twoich okolic z lpg a te?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - do niej masz zaledwie 15-20min drogi.
[link do oferty na Allegro wygasł] - przedni zderzak odrapany i tylne prawe nadkole do poprawki.

A u mnie w mieście stoi do sprzedania Golf IV 1.4 bez gazu,cena wyjściowa 7000zł więc zostaje kasa na montaż dobrej sekwencji.
[link do Tablica wygasł]
znam ten egzemplarz i auto technicznie sprawne,na codzien użytkowane.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Sie 2013, 13:40

Barol napisał(a):Mówisz że nie ma ofert z Twoich okolic z lpg a te?

Dzięki Barol za odpowiedź ale ja szukam czegoś ze 100 KM minimum. W pracy jeżdżę między innymi civicem VIII 1.4 , Astrą II 1.4 i innymi autami o małej mocy. po mieście da się jakoś przeżyć ale w trasie i przy wyprzedzaniu... powiem tak parę razy miałem pełne gacie jak wyprzedzałem, no więc obiecałem sobie że jak będę kupował to auto musi mieć te 100 KM, czyli realistycznie pojemność musi się zaczynać od 1.6. Wolę mieś spalanie większe o 1-2 l niż potem narzekać że mam muła. Także wiem że są auta z gazem w miarę blisko ale jak nie to nadwozie, nie ten silnik albo golasy bez wyposażenia.
Co do wypowiedzi AkuQ to doskonale sobie zdaje sprawę że w tej samej cenie auto bez gazu powinno być w lepszym stanie, ale pisze że ogólnie mało jest ofert z gazem. Jeżeli chciałbym zakładać gaz to za auto musiałbym dać około 8 tyś i za takie pieniądze golfa ani astry nie kupię, a nie wiem w co w tej kwocie mógłbym celować (corsa B, clio II ????)
Najbardziej przeraża mnie to że na 99% większość aut to tykające bomby a właściciele zachwalają jako igły. Niestety to jest nasza polska rzeczywistość gdzie każdego sprzedającego trzeba traktować jako oszusta i kanciarza :evil:
halak69
Nowicjusz

04 Sie 2013, 15:02

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tylko cena troche zaporowa.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

04 Sie 2013, 17:36

Na Astre bym uważał,auto z Włoch a większosc egzemplarzy sprowadzonych stamtad jest po wiekszych lub mniejszych wypadkach/stłuczkach.

moglbys rozwinac mysl? dlaczego niby auta z wloch sa po wypadkach albo po stluczkach? moglbys poprzec to stwierdzenie jakims zrodlem, statystykami? to w niemczech albo w szwecji nie ma stluczek i wypadkow?
dwajeden
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1991
Auto: Vectra C
Silnik: 2.0T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A6 Hybrid
    Hybrydowe Audi A6 to nowe oblicze limuzyny klasy business. Jego lekką karoserię osadzono na sportowym podwoziu. Wnętrze jest eleganckie i ergonomiczne, a kierowca i pasażerowie mają do dyspozycji wiele systemów wspomagających ...

04 Sie 2013, 17:48

BAROL
1,4 do gazu bum sobie odpuścił . Ten silnik w benzynie już kiepsko sobie radzi .
Wady fabryczne .

Najlepsza jednostka do gazowania to 1.6 8V
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Rok produkcji: 1998

04 Sie 2013, 18:34

Za 10 tyś znajdziesz ładną Vectrę B, tylko nie szukaj aby najwyższy rocznik. Silnik 1.8 lub ewentualnie 2.0 ale 1.8 fajnie daje sobie radę. W utrzymaniu będzie to samo co astra 1.6, powinno być łatwiej znaleźć z gazem, bo większość ma gaz, a i wyposażenie z racji wyższej klasy auta będzie lepsze.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

04 Sie 2013, 21:57

dwajeden nie od dziś wiadomo że francuzi czy włosi mało dbają o auta i większość egzemplarzy stamtad sprowadzonych jest własnie po przygodach.

Magda93 wiem wiem ale w ogłoszeniach nie ma nic lepszego.
Barol
Awatar użytkownika

05 Sie 2013, 07:43

TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Rok produkcji: 2003

05 Sie 2013, 20:15

Barol jakoś nigdy nie brałem pod uwagę cytryn, jakoś do mnie nie przemawiają. Vectra całkiem fajna tylko czy nie za tania, to samo z meganką polecaną przez TFSI. Jak na rocznik '99 to 6200 to chyba mało.
Nie potrafię podjąć decyzji co robić. Czekać na jakieś auto z LPG coby spełniało moje wymogi, czy też kupić benzynę i nie jeździć codziennie aż się uzbiera na instalację.
halak69
Nowicjusz

05 Sie 2013, 20:41

Nie przemawiają bo pewnie kierujesz sie stereotypami a to błąd bo taka zadbana cytryna to naprawde auto na lata.
Cena Vectry nawet troche wysoka ale jesli jest w przyzwoitym stanie to czemu nie.
Megane akurat po tyle stoi z tych roczników.

A co do gazu to moim zdaniem lepiej zamontować samemu i wiedziec co sie ma niz kupowac z ciemna przeszloscia.
Barol
Awatar użytkownika

06 Sie 2013, 20:46

Hej.
Siedziałem, myślałem i doszedłem do wniosku że mam 3 wyjścia:
1-czekać na coś fajnego z gazem - znalazłem coś takiego po poszerzeniu terenu poszukiwań [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2 - kupić za całą kasę i odkładać na gaz np:
[link do oferty na Allegro wygasł] - ten mnie interesuje bo z Dąbrowy ;p
3 - kupić coś tańszego i od razu założyć instalkę np:
[link do oferty na Allegro wygasł]

który wariant byście wybrali??

A i jeszcze pytanie odnośnie forda focusa , czy rzeczywiście silniki 1,6 nie nadają się do gazu czy to jest kwestia instalacji ?? Znalazłem coś takiego
oraz czy kupno takiego mondeo to głupota ??
halak69
Nowicjusz

06 Sie 2013, 20:58

Jeśli naprawde chcesz jezdzic taniej to moim zdaniem opcja 3 bedzie najlepsza,ostatecznie 1.

No na ogół silniki Fordowskie nie przepadają za gazem.
A co byś powiedzial na Vectre?
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
obydwie stoją u mnie w mieście.
Barol
Awatar użytkownika

06 Sie 2013, 23:02

No ten drugi to sedan wiec odpada. pierwsza całkiem fajna ale czy nie za mało kasy jak za takie auto ?
halak69
Nowicjusz