Opel Astra F - problem z obrotami silnika - proszę o pomoc

29 Wrz 2007, 09:34

Witam kolegów kierowców i entuzjastów motoryzacji. Potrzebuje pomocy Mam Astre z 1996 r. 1.6 16V i wydaje mi się że ma nieco za wysokie obroty silnika na biegu jałowym. Otóż kiedy silnik jest już dobrze rozgrzany na biegu jałowym obrotomierz wskazuje 1000 obr/min. Poza tym przy zmianie biegów silnik dość wolno ``schodzi z obrotów`` i mam wrażenie że nie pracuje równo. Auto jest po wymianie oleju i rozrządu i sondy Lamda. Polecono mi jeszcze dokładne wyczyszczenie silniczka krokowego i przepustnicy. Ale czy to pomoże? Czy w ogóle można obniżyć obroty w w ECOTECU (np za pomocą komputera)?Boje się że może mi dużo palić paliwa. POMOŻECIE ??? Z góry dziękuje za dobre rady. Pozdrawiam wszystkich Jędrzej
jędrzej
Nowicjusz

04 Lip 2008, 13:51

Witam ja miałem podobny problem w mojej astrze f 1.8 16v 125KM mianowicie na biegu jałowym miał jakies 1000-1100 obr/min i nie równo chodził silnik i okazało sie ze to przepływomierz powietrza poszedł i wymieniłem i wszystko wróciło do normy :D
kamil_bonus
Nowicjusz

02 Wrz 2010, 15:50

Witam wszystkich forumowiczow i proszę o pomoc :smile: gdyż mam opla astre 1.4 16v 97 rok bęzynka .. podczas jazdy zapala mi się kontrolka z takim silniczkiem i jak nacisnę sprzęgło silnik mi gaśnie a jak puszczę ponownie odpala i po minucie lub paru minutkach kontrolka gaśnie i jest wszystko ok . Jeśli ktoś miał identyczny przypadek proszę o odpowiedź będę bardzo wdzięczny :smile:
badilek124
badilek124
Nowicjusz

Miejscowość: Lubartów

03 Wrz 2010, 13:39

Musisz wymigac kody lub podpiąc pod kompa auto ,u mnie w mojej Asia z roku 1992 można samemu wymigac kody zwierając drucikiem w zlączu diagnostycznym odpowiednie piny i wtedy w liczniku spradzasz kody blędowe, pewnie u ciebie tez jest taka opcja.Prosze oto link jest to proste jak drut w linku wszytsko jest ładnie opisane.

http://www.astra.auto.pl/content/view/244/40/
opelgolf
Nowicjusz

Miejscowość: Zielona Góra