Opel Astra F - problem z obrotami silnika - proszę o pomoc

29 Wrz 2007, 09:34

Witam kolegów kierowców i entuzjastów motoryzacji. Potrzebuje pomocy Mam Astre z 1996 r. 1.6 16V i wydaje mi się że ma nieco za wysokie obroty silnika na biegu jałowym. Otóż kiedy silnik jest już dobrze rozgrzany na biegu jałowym obrotomierz wskazuje 1000 obr/min. Poza tym przy zmianie biegów silnik dość wolno ``schodzi z obrotów`` i mam wrażenie że nie pracuje równo. Auto jest po wymianie oleju i rozrządu i sondy Lamda. Polecono mi jeszcze dokładne wyczyszczenie silniczka krokowego i przepustnicy. Ale czy to pomoże? Czy w ogóle można obniżyć obroty w w ECOTECU (np za pomocą komputera)?Boje się że może mi dużo palić paliwa. POMOŻECIE ??? Z góry dziękuje za dobre rady. Pozdrawiam wszystkich Jędrzej
jędrzej
Nowicjusz

04 Lip 2008, 13:51

Witam ja miałem podobny problem w mojej astrze f 1.8 16v 125KM mianowicie na biegu jałowym miał jakies 1000-1100 obr/min i nie równo chodził silnik i okazało sie ze to przepływomierz powietrza poszedł i wymieniłem i wszystko wróciło do normy :D
kamil_bonus
Nowicjusz

02 Wrz 2010, 15:50

Witam wszystkich forumowiczow i proszę o pomoc :smile: gdyż mam opla astre 1.4 16v 97 rok bęzynka .. podczas jazdy zapala mi się kontrolka z takim silniczkiem i jak nacisnę sprzęgło silnik mi gaśnie a jak puszczę ponownie odpala i po minucie lub paru minutkach kontrolka gaśnie i jest wszystko ok . Jeśli ktoś miał identyczny przypadek proszę o odpowiedź będę bardzo wdzięczny :smile:
badilek124
badilek124
Nowicjusz

Miejscowość: Lubartów

03 Wrz 2010, 13:39

Musisz wymigac kody lub podpiąc pod kompa auto ,u mnie w mojej Asia z roku 1992 można samemu wymigac kody zwierając drucikiem w zlączu diagnostycznym odpowiednie piny i wtedy w liczniku spradzasz kody blędowe, pewnie u ciebie tez jest taka opcja.Prosze oto link jest to proste jak drut w linku wszytsko jest ładnie opisane.

http://www.astra.auto.pl/content/view/244/40/
opelgolf
Nowicjusz

Miejscowość: Zielona Góra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Czy zawsze trzeba kupować nowy akumulator?
    Zimny, mroźny poranek. Twój samochód pokryty lodem po minusowej temperaturze w nocy. Wsiadasz, chcesz jak najszybciej go odpalić i rozgrzać. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce silnik jednak ani drgnie. Akumulator ...