Pierwsze auto dla laika do 4 tysięcy

17 Maj 2015, 18:42

Handlarze piszą np. małym druczkiem. "Kupujący zapoznał się ze stanem faktycznym auta" itp.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Maj 2015, 19:23

Ogólnie to dałeś się wykiwać z tym Audi, zapłaciłeś jak za samochód w bdb stanie, a w rzeczywistości do bdb stanu brakuje mu sporo. Na dodatek to handlarz, wiec założę się, ze kupił go za mniej niż 4tyś.zł, skoro na umowie masz 2700, to pewnie kupił za 3tyś.zł. Nie zdziwiłbym się, jak to by była jakaś grubsza awaria, skoro jej sam nie usunął przed sprzedażą. Zaniżanie ceny auta dla paru zł. to też totalna głupota. W przypadku tego auta pewnie US policzy według umowy, ale w przypadku aut do 15 lat, zerkną w swoje katalogi i jak cena będzie zaniżona według nich, to ni tak policzą po swojemu.

A wzór umowy nie ma znaczenia, w przypadku umowy z osobą prywatną(a ten handlarz jak widze pod taką osobą występuję) ni tak ciężko cokolwiek wskórać, nawet gdyby samochód okazał się totalnym złomem. Osoba prywatna nie musi się znać na samochodach i może nie wiedzieć, ze coś jest nie tak. Co innego, jak samochód od firmy.
Ostatnio edytowany przez pkc, 17 Maj 2015, 19:29, edytowano w sumie 1 raz
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

17 Maj 2015, 19:27

pkc napisał(a):Zaniżanie ceny auta dla paru zł. to też totalna głupota.

nie bardzo, bo każda normalna umowa jest tak skonstruowana, że auta nie zwrócisz (zapis, który przytoczył Koniu). Jak kupujesz auto powyżej ceny rynkowej też warto zaniżyć, bo US od razu machnie Ci składkę od tej kwoty bez katalogów Eurotaxu.
Kolejna sprawa to to, że przy wypełnianiu PCC-3 masz rubrykę z uszkodzeniami, które zaniżają wartość auta i nikt tego nie sprawdza tak na prawdę - ja wpisałem, skrzynię biegów, która działa ale miauczy, błotnik i tylną klapę, które były lakierowane.

Co do wzoru i osoby prywatnej masz w pełni rację :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Maj 2015, 19:34

Idziesz na wydział komunikacji rejestrujesz samochód (musisz mieć tablice rejestracyjne , dowód osobisty, karte pojazdu, dowód rejestracyjny i dowód osobisty i umowę kupna-sprzedaży) później idziesz do ubezpieczyć samochód ja poszedłem do tego towarzystwa http://cuk.pl/ tam maja 30 firm i zrobią ci rekalkulacje zależy gdzie auto jest teraz ubezpieczone i jakies tam inne czynniki mozesz tez wypowiedziec aktualne OC i wziąć nowe, a później na skarbówkę zapłacić podatek 2% od rynkowej ceny pojazdu a nie od tej na umowie musisz wypełnic wniosek PCC-3 (masz na to 14 dni od kupna pojazdu)
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gowino
Prawo jazdy: 29 09 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 323i 170KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

17 Maj 2015, 19:57

odwrotnie - najpierw skarbówka, potem rejestracja, bo bez pieczątki z US nie wydadzą tablic :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Maj 2015, 20:27

Hmmm nie żebym sie upierał ale wszystko-o-rejestracji-samochodu-vt53677.htm
Wprawdzie w wydziale komunikacji nikt nas nie zapyta o dopełnienie formalności fiskalnych,
ale warto pamiętać że na opłacenie podatku mamy 14 dni od daty zawarcia umowy nabycia samochodu.

Bo w sumie w wykazie dokumentów potrzebnych do rejestracji auta nie ma informacji o potwierdzeniu zapłaty podatku. Jutro chciałem pójść zarejestrować mojego szerszenia ale rano zadzwonię do WK i spytam czy trzeba mieć bo nie chce mi sie iść na skarbówkę z rana.

edit.
dzwoniłem do WK i nie trzeba iść najpierw na skarbówkę, kolejność jest dowolna
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Ampera, samochód elektryczny podbija Europę
    Ampera – rewolucyjny elektryczny model Opla – to zgodnie ze statystykami sprzedaży z maja 2012 najlepiej sprzedający się w Europie samochód elektryczny. Ten niezwykły pojazd – mający ponad 20-procentowy ...

18 Maj 2015, 15:44

to ja nie wiem ale u mnie w starostwie najpierw wysyłają po pieczątkę :) może co powiat to obyczaj :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Maj 2015, 18:32

Wszystko możliwe. Ja dziś na WK załatwiłem OC też przepisali a na skarbówkę na dniach się wybiorę. Najlepiej zadzwonić i spytać.,
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

30 Maj 2015, 06:32

Orientuje się ktoś czy kaseta zamka jest symetryczna po obu stronach?

Kupiłem nową klamkę z wkładką i zamkiem ale mechanik powiedział, że po założeniu i tak nie będzie działać bo trzeba wymienić kasete zamka, ma wyrobiony jakiś element plastikowy.

Na szrocie mój ojciec rozkręcał drzwi w B4 i w żadnych drzwiach tego nie było i teraz nie mam pomysłu gdzie to dostać ale jak to po obu stronach jest takie samo to przecież mogę przełożyć tą od strony pasażera.

2 sprawa to chciałbym ustawić zapadki w nowym zamku, żeby pasowało do klucza od stacyjki, każdy lepszy zakład dorabiania kluczy mi to zrobi czy muszę szukać specjalizującego się w takich sprawach?
danteusz
Nowicjusz

Auto: Nie mam