Przebieg 101 tys.km...jaki olej?

15 Lis 2023, 10:13

Kurde... :) tak po latach natrafiłem na ten swój stary temat i dziś mogę powiedzieć ,że jednak powróciłem w tamtej Octavii do 5/w40 i nic się nie działo niepokojącego (uszczelkę pod głowicą musiałem jedynie wymienić i poprawić zawory przy okazji- lpg...300 tys...). Auto przelatało kolejne 80 tys.km zanim je sprzedałem 2 lata temu ,a od kupujących nie mogłem się opędzić :naughty: . Mieliście rację !!

Tymczasem odświeżając nijako temat olejowy , chciałbym się zapytać co tak ogólnie sądzicie o olejach Comma..? Bo cisza w necie ,a oleje są długo na rynku ,są dostępne od ręki w IC i jakoś nie ma negatywnych opinii a cena nadal dobra np 140 zł z 5 l - 5w40.

Najbardziej interesuje mnie kwestia recyklingu olejów. Czy to są oleje po recyklingu jak te polskie Qualitium np? Ze starych olejów biorą ileś procent czy 100%..?

W sumie nie wiem czy dobrze zrobiłem ale tak sobie pomyślałem ,że np Orlen nie jest po recyklingu i od 2 lat zalewam swoje auta tym Platinum. Podobno ma dobre bazy i podobno od Orleny kupują inni uznani producenci jakieś komponenty. Ile w tym prawdy jest?

Tymczasem wszystkie moje 3 auta jeżdżą na Orlenie i nawet po 10 tys (PB) przebiegu ,olej jest niezabrudzony a ledwo zmienił barwę na bardziej złotą niż była.

Co o tym wiecie , no i o tej Comm-ie?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM zdobywa nagrodę Red Dot za wzornictwo
    Zdaniem ekspertów i klientów, doceniających niekonwencjonalny wygląd i przełomowe technologie, Opel ADAM to prawdziwy krzyk mody. Najnowszym potwierdzeniem tej opinii jest renomowana nagroda Red Dot za wzornictwo, ...
    Wywrotki giganty to największe ciężarówki na świecie
    Wozidła sztywnoramowe to największe na świecie pojazdy kołowe. Ładowność największych z nich znacznie przekracza 300 t, a wielkość odpowiada dużemu jednorodzinnemu domowi. Zbudowanie tak imponujących rozmiarami pojazdów ...