Różnica w sposobie regulacji LPG

06 Kwi 2009, 12:52

Chciałbym zainwestowac w porządną regulację instalacji.
Mamy w domu Astrę I z 1,4 95,instalacja była założona 8 miesięcy temu i ma 10 tys przebiegu.Ostatnio pojechałem na serwis gwarancyjny i wymianę filterka i gazownik wyregulował mi auto na słuch. Pierwszego dnia było ok ale następngo dusiło się podczas ruszania i jak nigdy 2 razy strzeliło w kolektor.
W związku z tym,że w tym warsztacie nie ma żadnego analizatora i regulację odbywają się na słuch,chciałbym pojechac do innej firmy wyposażonej w całe zaplecze do diagnostyki.
Moje pytanie jest takie czy ma to sens? Oraz czy po takiej regulacji na przyrządach rzeczywiście auto na jakiś czas będzie dobrze podregulowane?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Kwi 2009, 17:56

Regulacja silnika na słuch....Nie wiedziałem,że w dzisiejszych czasach są jeszcze takie marne warsztaty,że tak robią...I że mają klientow...
Jedz na taki warsztat,gdzie do regulacji używają odpowiedniego sprzętu,którym z pewnością nie są uszy....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Kwi 2009, 22:50

Pojedź do tego gazownika i powiedz mu, że komunizm się skończył i jak tego nie rozumie to niech zamknie ten przybytek.
Regulacja gazu tylko i wyłącznie na sprzęcie (analizator, komputer)
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1994

07 Kwi 2009, 07:54

Dziś na 11-stą jestem umówiony na regulację na sprzęcie...
Napiszę jaka jest różnica po jej przeprowadzeniu.
Dziś odwoziłem tym autem żonę do pracy i zauważyłem,że jak chcę ruszyc spod świateł a stałem na nich minutkę,to ciężko się wkręca na obroty i szarpie a potem strzela...jakby jakaś "poduszka gazowa" się na postoju tworzyła... :roll:
artur73
Awatar użytkownika

07 Kwi 2009, 13:08

Jestem po regulacji...Koszt 50 zł.
Dwóch gazowników podłączyło sprzęt ale najpierw zauważyłem że sprawdzali takie sprawy jak np: ładowanie itp...
Potem 15 minut regulacji z analizatorem spalin i oboje pojechali na jazdę próbną.Wrócili,korekta i znów jazda próbna.
Następnie powidziano mi że jest ok. ale przydałby się sterownik wyższej klasy,bo ten który mam to jego praca polega głownie na szczytywaniu wartości z sondy lambda i na tym jego rola się kończy.Zaznaczyli że w przyszłości warto go wymienic a koszt takie wymiany to ok 500 zł.
Odnieśli się też do samej regulacji którą zrobili a mianowicie powiększyli dawkę gazu w wyższych zakresach obrotów,natomiast drastycznie ją obcięli przy niskich obrotach stwierdzając,że taką dawką gazu z jaką przyjechałem na regulację na niskich obrotach,możnaby obd zielic pięc innych samochodów...
Jadąc do domu stwierdziłem,że auto lepiej wkręca się na obroty i jest szybsze.Nie wiem jak będzie ze spalaniem..?
Reasumując,to warto było na tę regulację pojechac a właściwie trzebabyło... :roll:
artur73
Awatar użytkownika

07 Kwi 2009, 19:02

Tak więc masz nauczkę,że z takich gazowników cudotwórców,którzy mają warsztaty,a nie mają kasy na sprzęt diagnostyczny,to lepiej nie korzystać.Taki mechanik bez sprzętu diagnostycznego,to tak jakby wędkarz bez przynęty.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

07 Kwi 2009, 22:15

Ja bym nawet tego warsztatem nie nazwał, tylko garażem bez sprzetu. :? Fajnie, że trafiłeś w końcu na fachowca. :lol:
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1994