Samochód 35-45 tys

23 Sty 2014, 22:46

Mateq napisał(a):Ładny tylko czy warto interesować się marką Renault?

Ehhhh... No wiesz... Dla mnie np. ta marka to taki tani zamiennik samochodu... Im nowsze modele tym gorsze. Te stare Renówki dają radę ale te nowe :no:...

Mateq napisał(a):czyli żeby był trwały,

Nie.

Mateq napisał(a):solidnie wykonany

Nie.

Mateq napisał(a):no i oczywiście rocznik optymalny do kwoty która chcę przeznaczyć na samochód.

No oczywiście. Będziesz miał bardzo młode "autko". Tyle że gdzie z tym do BMW 1 na przykład...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

23 Sty 2014, 23:39

te nowsze renówki wcale takie złe nie są ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

24 Sty 2014, 08:27

Ja bym im nie ufał. Interesuję się trochę autami uszkodzonymi i zadziwiająco dużo widuję Renault'ów uszkodzonych mechanicznie w dziwny sposób lub z padniętymi silnikami...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

24 Sty 2014, 10:19

Renaulta bym nie kupił za żadne pieniądze. Moze do jazdy wokół komina to tak, ale w trasy. Za duze ryzyko. Robili ludzi w balona i wałkowali duzo wcześniej od VW.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Sty 2014, 11:27

na szczęście są ludzie co nie myślą stereotypami tylko patrzą na konkretny model dzięki temu można kupić tanio auto lepsze od "polskich ideałów" :ok:
Ale przecież Fiat to 126p, a renault to laguna II...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Sty 2014, 13:29

Zeby kupić Reno trzeba byc albo biedakiem albo nie mieć zielonego pojęcia o motoryzacji. W moich oczach ta firma jest nie godna zaufania i nic na to nie poradzę. Nie mysle stereotypowo tylko wyciągam wnioski po tym co widze.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault EZ-ULTIMO to samochód autonomiczny
    Warszawa posłużyła jako sceneria do dla filmu promocyjnego oraz realizacji sesji zdjęciowej najnowszego samochodu autonomicznego Renault EZ-ULTIMO, oficjalnie pokazanego po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Paryżu. W ...

24 Sty 2014, 14:12

dzida napisał(a):na szczęście są ludzie co nie myślą stereotypami tylko patrzą na konkretny model dzięki temu można kupić tanio auto lepsze od "polskich ideałów"

Najwięksi sterotypowcy to sa rycerze broniący gów.na za wszelka cenę...bo jeden z drugim powiedziałby "mi renia odpowiada bo mało jeżdżę a do tego podoba mi się jej wygląd" ale nie musi być dorabianie mitów które można podsumować tak "wszyscy to głupki a ja jeden jest mądry" tylko nie widzi że może jest na odwrót...

Co do konkretów jeżeli mój kolega był majstrem w ASO Puga, pracował tam 8lat i mówi mi że to jest szajs do którego lepiej się nie zbliżać a widział na podnosniku więcej tych aut niż mamy włosów na głowie to co można sobie myśleć??

Jeżli był warsztat po Wawą zajmujący się regeneracją zawiasów i po wejściu na halę na półce leży 15belek od 206ki gotowych na sprzedaż to pewnie jest to kwestia hobby właściciela warsztatu???
Hmm a może czegoś innego???

A jezeli Pan handlujący częściami od Lexa ISa rozbiera ileśdziesiąt aut rocznie wszystkie graty blacharskie schodzą mu do zera a np: ma na podwórku ileśnaście skrzyń biegów z którymi nie ma co zrobić to co to oznacza???

Jeżeli tak bronisz wynalazków to ok. tylko najpierw przejdź się do mechanika i niech Ci powie o szczegółach za które zapłacisz extra... Np: jak jest rozwiązana kwestia hebla ręcznego w lagunie3 albo gdzie jest zamątowany ECU albo co się dzieje z wtryskami przy 1,5 dci, albo rozlatującej sie dwumasy... skonfrontuj to z polskimi drogami, solą i śniegiem...
Moze niech Ci pokaże jak wyglądają tuleje tylnego zawiasu w pug106 a jak w 206 wtedy zrozumiesz na czym polega problem tych aut.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

24 Sty 2014, 18:42

Może w końcu pomyślcie jak można porównać BMW Lexusa do Renault? Przecież to inne półki klasowe... Spytajcie mechanika, które ASO ma większy koszt roboczogodzin. Rozumiecie aluzję? Same stereotypy... i nie widziałem w tym temacie konkretnego powodu dlaczego nie kupić Megane III, bo NIE ZNACIE TEGO AUTA
noisy, piszesz o CAŁEJ firmie to jak nie myślisz stereotypowo? :lol:
jak ktoś ma uprzedzenia do marki, bo to dla biedaków albo kto widział belkę z Peugeota 206 co ni z dupy nie jest powodem do nie kupienia to gratuluję fachowych rad i konkretów godnych specjalisty...
1,5dCi jest tyle wart co 220d w Lexie IS więc nie ma co się jarać słabym silnikiem tylko poszukać coś lepszego
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Sty 2014, 21:59

dzida napisał(a):. i nie widziałem w tym temacie konkretnego powodu dlaczego nie kupić Megane III, bo NIE ZNACIE TEGO AUTA

Bo często taka renia kosztuje tyle samo co dwa lata starsze normalne auto...
dzida napisał(a):Peugeota 206 co ni z dupy nie jest powodem do nie kupienia to gratuluję fachowych rad i konkretów godnych specjalisty...

I już zaczynasz mitomanić :D
Wytłumaczę Ci o co mi chodziło.
Jeżeli wchodzisz do warsztatu gdzie 3/4 regenerowanych części zawieszenia jest do żabojadów, jeżeli wystukujesz na allegro belka pug i wyskakuje Ci 100firm które świadczą usługi "belkowe" to nie jest dla Ciebie dziwne???
Przecież Ci ludzie nie robią tego dla zabawy...
Kiedyś dałem proste wyliczenie belka+montaż+zbieżność to koszt 1200zł. więc przy aucie za 8k. jest to dla Ciebie opłacalne ?
A jak się okaże że wytłukły się amory albo łożyska co jest normą przy uszkodzonym zawiasie to co powiesz hmm mam autko za 8k a tylne zawieszenie to jedyne 1700zł???
Jeszcze rozumiem robię belkę która wytrzyma 100tyś.km. ale nawet Ci spece pod belek powiedzą że jak zrobisz 50tyś.km to będzie już mega dobrze...
I proszę Cie nie udawaj że tego nie widzisz bo to nie są mity tylko fakty.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

24 Sty 2014, 22:14

co znaczy normalne auto?
i co ma 206 do Megane III?

widzę i nie mówiłem, że 206 jest świetny i trwały. TO samo z Laguną II czy Megane II... ale widzę też, że nie wszystkie auta się szufladkuje krajem pochodzenia, bo tak robią... hm... idioci? Najlepszy był powód do nie kupienia Fiata ostatnio: "bo miałem Fiata 127" :mrgreen:

Pojawił się Ścieroco to dałem auto z pewniejszym silnikiem, mniej problematyczne na które budżet spokojnie wystarczy
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Lut 2014, 19:48

Witam ponownie, jestem juz we Francji i miałem okazje jezdzic VW Polo 1.6 TDI automat skrzynia automatyczna 7 stopniowa DSG, mógłbym kupic taki samochodzik z 2012r. przebieg około 20-30 tys. co sadzicie na temat takiego samochodziku?
Mateq
Początkujący

Prawo jazdy: 12 03 1993
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Lexus is 250
Silnik: 2.5
Rok produkcji: 2008

02 Lut 2014, 19:55

Skrzynia najczęściej psuje się po gwarancji wiec trzeba uważać :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Lut 2014, 20:33

A mazda 3 i opel astra, którys godny polecenia, jeśli tak, to jaki silnik diesla ?
Mateq
Początkujący

Silnik: 2.5
Rok produkcji: 2008

02 Lut 2014, 20:39

Astra 3 szukaj z silnikiem 1.9 CDTI a Mazde z silnikiem diesla 1.6 jest to silnik z Puga.
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Lut 2014, 20:58

Tylko opel nie ma chyba 1.9, tylko 1.7?
Mateq
Początkujący