Tarcie po wymianie tarcz i klocków

18 Kwi 2021, 11:13

Cześć, mam pewien problem otóż wymieniałem ostatnio tarcze z klockami (przod+tył) i po ok. 3-4 dniach pojawił się pisk podczas jazdy a podczas hamowania (w końcowej fazie) jest słyszalne straszne tarcie z prawego tylnego koła i to tarcie w stosunku do obrotu koła traci i natęża przerażający dźwięk wydobywający się z niego, pytanie do was czy mieliście może podobny przypadek bądź wiecie co to może być? Mam 2 przypuszczenia albo coś z zaciskiem albo łożysko. Dzięki za rady
Ovned
Nowicjusz

18 Kwi 2021, 13:10

Podnieś auto do góry, poruszaj kołem w boki. Zobaczysz ma luz. Jak jest ok, to zdemontuj zacisk i popatrz co się stało. Może przez nieuwagę założyłeś klocki odwrotnie? Zdarza się czasami.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Kwi 2021, 09:30

Po zahamowaniu samochód ma lekkość toczenia? Zobacz czy się felga nie grzeje nadmiernie. Zdarza się że tłoczki po cofnięciu nie pracują prawidłowo i trzymają nie odbijając tak jak powinny.

Czy przy wymianie smarowałeś prowadnice zacisku, sprawdziłeś czy na tłoczku pod gumką ochraniającą go nie było widać śladów korozji?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Kwi 2021, 15:52

Tak, po zahamowaniu jest lekkość toczenia, felgę sprawdzałem już kilkakrotnie, zawsze zimna, źle opisałem "moja" wymianę otóż wymieniał mi to mechanik, za kilka dni dopiero będę mógł go odwiedzić z powrotem więc możliwe jest ze wymienil tarcze bez czyszczenia czegokolwiek
Ovned
Nowicjusz

19 Kwi 2021, 16:16

Tego nie wiem ale prowadnice klocków raczej wyczyścił. Skoro po hamowaniu masz lekkość toczenia. Czy z tyłu tam gdzie najbardziej hałasuje widać po tarczy że klocek ładnie bierze po całości?

Zobacz jeszcze to co opisał [email widoczny po zalogowaniu]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35