Hyundai Terracan - dyferencjał

27 Paź 2009, 15:44

Witam!
Jestem użytkownikiem samochodu Hyundai Terracan 2.9 CDX CRTD. Od pewnego czasu (2 tygodnie) zauważyłem, że mam lekki luz na prawym, tylnym kole. Objawia się to lekkim szarpaniem podczas zmiany biegów (szczególnie przy agresywniejszym korzystaniu ze sprzęgła). Byłem już w wielu warsztatach samochodowych, ale wszędzie chcą mi wymieniać cały dyferencjał - co jest dość kosztowne. Może ktoś bardziej doświadczony mógłby mi poradzić co właściwie się dzieje i czy można wymienić tylko zużyte części, a nie cały dyfer.
Za pomoc bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Edward
Nowicjusz

Miejscowość: Glasgow

13 Lis 2009, 21:19

Edward witaj,może zapytaj w dziale terenowe,a nie jak napisałeś w suv-ach,przypominam że terracan zalicza się do terenówek,sam takiego mam ale Ci nie mogę pomóc bo nie znam się aż tak,i zapraszam na terracan.pl ,może tam będą potrafili Ci pomóc,pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez bluss1, 17 Lis 2009, 22:21, edytowano w sumie 1 raz
bluss1
Nowicjusz

Miejscowość: WARMIńSKO-MAZURSKIE

14 Lis 2009, 11:13

nie wiem jak zbudowany jest dyfer w Twoim aucie ale wydaje mi się że jeżeli to jakieś łożysko to dało by się wymienić, lub jeśli to jakiś bebech to podejrzewam że też dało by się znaleźć sam ten element. Przede wszystkim potrzebujesz trafnej diagnozy co jest walnięte w dyfrze.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice