Jakie auto 4x4 kupić

29 Maj 2011, 09:25

Arturos99 napisał(a):Stiopa dzieki za info.Ma jeszcze takie pytanie,czy oba -PAJERO z SS i DISCOVERY maja możliwość jazdy po czarnym z napędem 4x4?
Tak naprawdę PAJERO podoba mi się bardzo wizualnie,ale DISCO w tym samym roczniku jest tańsze i lepiej wyposażone (klima,skóra ...) i podobno po czarnym w LR tak nie trzęsie (zasłyszana opinia),czy to prawda? :oops:

Tak Pajero z SS i Discovery mają możliwość jazdy z 4x4 po czarnym.
Pajero ma napęd na tylną oś z dopinanym przodem poprzez centralny mechanizm różnicowy, z możliwością jego blokowania. W SS masz możliwość dopinania 4H podczas jazdy do 100km/h. Przód jest dołączany przez podciśnienie.

Discovery ma stały napęd 4x4 z możliwością zblokowania centralnego dyferencjału z reduktorem.

Aczkolwiek faktem jest że takie mechanizmy są bardziej skomplikowane niż przód dopinany na sztywno. Było o tym ostatnio sporo pisane na forum.

Czy trzęsie to nie wiem, dla jednego trzęsie dla kogoś kto jeździł wcześniej maluchem to będzie szczyt komfortu. Przejedź się jednym i drugim i zobaczysz co Ci bardziej pasuje.
Pozdrawiam :wink:
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

29 Maj 2011, 23:08

a ja mam jak zwykle głupie pytanie ;)
po co Wan centralny dyfer i możliwość jazdy po suchym asfalcie z napędem na 4? :mrgreen:
ani to ekonomiczne, ani bardziej bezpieczne, ani przyjemniejsze :roll:

@nina_inka popatrz jeszcze za Jeepem Cherokee z silnikiem mercedesa :wink: spodoba Ci się to autko :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Maj 2011, 23:24

A ja jak zwykle głupio odpowiem, mi do niczego nie potrzebny. Kolega się pyta to się dzielę moją skromną wiedzą :grin:
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

30 Maj 2011, 22:02

Stiopa dzięki za wyjaśnienie :razz: .

Pocieszny zadaje takie głupie pytania,ponieważ nie mam na ten temat pojęcia,nigdy nawet nie jeździłem terenówką,a że się napaliłem na zakup,nie chciałbym popełnić błędu.

Czyli z tego co piszecie,teoretycznie Misiek byłby lepszym wyborem,choć na pewno użytkownicy Disco się z tym nie zgodzą :twisted: .
Arturos99
Nowicjusz

Miejscowość: Zawiercie
Auto: LAND ROVER DISCOVERY II TD5

30 Maj 2011, 22:40

Mój znajomy ma Defendera (a jego dziewczyna Dyskotekę) i twierdzi, ze te samochody albo się kocha albo nienawidzi :mrgreen:
Ja lubię podłubać przy samochodzie (w miarę moich skromnych możliwości :wink: ) ale bardziej lubię nim jeździć więc nie kupiłem Land Rovera :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

30 Maj 2011, 23:25

pocieszny napisał(a):@nina_inka popatrz jeszcze za Jeepem Cherokee z silnikiem mercedesa :wink: spodoba Ci się to autko :wink:

Mi się podoba wizualnie Jeep Cherokee III, ale w moim przedziale cenowym zadbanego nie dostanę raczej. Takiego starszego ma wujek, ale ten z kolei coś mi nie pasuje, nieswojo się w nim czuje :oops:
Pozdrawiam
nina_inka
Nowicjusz

Miejscowość: opolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ART DRIVE! Kolekcja BMW Art Car 1975-2010
    Instytut Sztuki Współczesnej (ICA) we współpracy z BMW, Burmistrzem Miasta Londyn oraz organizatorami London 2012 Festival na dwa tygodnie przejmuje kontrolę nad parkingiem w Shoreditch, aby w dniach od 21 lipca ...

31 Maj 2011, 00:03

Arturos99 napisał(a):Stiopa dzięki za wyjaśnienie :razz: .

Pocieszny zadaje takie głupie pytania,ponieważ nie mam na ten temat pojęcia,nigdy nawet nie jeździłem terenówką,a że się napaliłem na zakup,nie chciałbym popełnić błędu.

Czyli z tego co piszecie,teoretycznie Misiek byłby lepszym wyborem,choć na pewno użytkownicy Disco się z tym nie zgodzą :twisted: .

Misiek jak na japończyka przystało będzie mniej awaryjny o ile znajdziesz takiego z ramą. Bo rama jest największą bolączką Miśków. Do Disco masz masę taniego szpeju do motania. Dobrze traktowane Disco będzie jeździć, ale czasem lubi mieć focha.
Pozdrawiam.
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

31 Maj 2011, 00:09

Arturos99, kupując auto terenowe tak na prawde ostatnią rzeczą na jaką się zwraca uwage jest to czy ma centralny czy nie :wink: dlaczego?? odpowiedz co ci daje centralny dyfer? możliwość jazdy z napędem 4x4 po suchej nawierzchni (beton, asfalt) ale jak jest sucho to po grzyba Ci napęd na 4?
tak na chłopski rozum jest tylko jedna sytuacja w której przydaje się centralny dyfer, kiedy masz drogę na której panują różne warunki czyli breja śnieżna na zmiane z suchym asfaltem (ale takiej sytuacji w realnym świecie chyba nie ma, przynajmniej ja jeżdżąc już kilkanaście lat nie uświadczyłem), na lodzie centralny będzie raczej przeszkodą niż pomocą, a na zbitym śniegu nie ma różnicy, w zwykłym napędzie jest ta różnica że tzreba wajchować czasem między 4x4 a 4x2 i tyle,
tak że nei skreślaj od razu aut bez centralnego, nie dość że pozbawisz się dużego pola manewru, to tak naprawde pisiadając centralny nie zyskasz wiele :wink:

nina_inka, 3 generacja zaczyna się koło 20-25 tysi, przy starszych rocznikach (2001) BYLE NIE 2,5 cdr :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

01 Cze 2011, 21:55

Dzięki za "łopatologiczne :wink: " wyjaśnienie,ale myślę ,że takich jak ja,przyszłych użytkowników terenówek jest więcej,którzy im więcej czytają tym mniej wiedzą,nie ma to jak wiedza praktyczna.
Wasze opisy niestety nie rozwiały mojego dylematu,który kupić i pewnie choć będę pisał na setkach forum,będzie tak samo,każdy,albo większość użytkowników,chwali swoje autka,nawet jak od czasu do czasu strzelą jakiegoś focha,ale to zdrowy objaw.

Mam jeszcze prośbę,czy w woj.śląskim lub małopolskim sa warsztaty 4x4 godne polecenia,które mogą rzetelnie i fachowo przejrzeć Miśka albo LR Discotekę przed zakupem?

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :razz:

[ Dodano: 1 Czerwiec 2011, 22:00 ]
Jeszcze jedna prośba,możecie podrzucić terminy i lokalizację rajdów terenowych w ślaskim i małopolskim.
Arturos99
Nowicjusz

Miejscowość: Zawiercie
Auto: LAND ROVER DISCOVERY II TD5

01 Cze 2011, 22:00

Możesz podjechać do samurai serwis do bielska , myślę że oni rzetelnie ci powiedzą
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

01 Cze 2011, 22:22

Arturos99, my możemy tylko podzielić się swoimi doświadczeniami a wybrać samochód musisz sam i pamiętaj, że twoje zdanie liczy tu się najbardziej bo Ty będziesz tym syfem jeździł. :wink:

Ale LR szczerze odradzam :mrgreen:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Cze 2011, 08:28

jeśli ma być LR to warsztat Czesława,
http://www.landrover.katowice.pl/index2.php?kontakt,13
tam masz pewność że będą wiedzieli co z tym autem nie tak i co trzeba zrobić, jeden z najlepszych warsztatów od LR w polsce

a jeśli chodzi o warsztaty w małopolsce to moge Ci kilka polecić w KRK
MP Serwis http://www.prowadzisz.pl/
bardzo dobry warsztat :wink:
byłe PunksGarage, teraz się mss4x4 nazywa
http://www.mss4x4.pl/
na prandoty masz kilka warsztatów zwłaszcza http://www.raffi.pl/ jak planujesz jeepa

a terminuy imprez masz tu
http://rajdy4x4.pl/index.php/ida/8/
pocieszny
Forumowicz VIP

02 Cze 2011, 20:58

Takie auto które sobie bedzie dobrze radziło z dziurami na polskich drogach :P. Przy obecnym stanie rzeczy w Polsce nie widze innej mozliwosci jak dobre auto 4x4 xD :P

Pozdrawiam,
Ostatnio edytowany przez AutoSol Sklep, 02 Cze 2011, 21:42, edytowano w sumie 1 raz
AutoSol Sklep
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

02 Cze 2011, 21:01

To dlaczego jeździsz Leonem??? :mrgreen:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Cze 2011, 09:08

BRODATY napisał(a):To dlaczego jeździsz Leonem??? :mrgreen:

Bo w Wawce nie ma dziur w drogach :mrgreen:
A 4x4 a 4x4 to różnica...
Dobra koniec kasztanienia idę Patrola na lawetę ładować, trzeba się pobawić w weekend :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel