Jakie auto 4x4 kupić

30 Mar 2011, 21:52

ale że ile za ten złom na kółkach chcą?? więcej niż 6 tysi??
ogólnie jakie niby prace przy ramie były bo ja tam oprócz rudej to nic nie widze :mrgreen: zaciapkanie przodu mazidłęm to nie naprawa, a jak wdupczyło rame z przodu, to nawet nie chce wiedzieć jaki jest stan za tylną belką, i na tylnym kącie, nie zdziwił bym się jak rame trzyma nadwozie,
całe auto jest do blacharki, ruda aż krzyczy z pod lakieru, ktoś próbował maskować nieudolnie (albo naprawiać samemu też dość nieudolnie)
olej z reduktora i skrzyni cieknie, z silnika się leje, tuleje zawieszenia są do wymiany,
środek jest tak zniszczony jakby to auto miało z milion kilometrów, a jeździli nim nie dbający o nic Turcy czy Rumuni:evil:
ta przekłądnia niby nowa co to miała być to już cieknie:mrgreen:
w porównaniu z tym to to co pokazałeś ze Stróży (czy Pcimia... nie pamiętam) to igiełka nie śmigana, tylko zmienić felgi/zlikwidować dystanse i śmigać :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

30 Mar 2011, 22:05

hmmm ... aż tak do dupy ? ... ch...a. No dobra, jedziemy w odwiedziny do Stróży ;) Jak będę miał zdjęcia to wrzucę ;)

Dzięki Pocieszny ... bardzo dziękuję za "oko"

[ Dodano: 30 Marzec 2011, 22:14 ]
pocieszny mam gorącą prośbę - czy mógłbyś zerknąć na [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i powiedzieć czy jest sens jechać 400km na oglądanie - wiem że to zgadywanie, ale skoro tyle zobaczyłeś na poprzednich zdjęciach ...

bardzo dziękuję
Szerokości ;)
tombi
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

30 Mar 2011, 22:38

na razie bym obejrzał co się da do 100 km ;)
potem dopiero szukał dalej, wszystko zależy od ciśnienia na kupno :mrgreen:
trudno ustrzelić misia w konfiguracji jak chcesz w stanie idealnym, ale czy kupisz młodszego czy starszego nie ma znaczenia, byle byś kupił w dobrej kondycji mechanicznej i z w miarę zdrową ramą :wink: reszte można jakoś ogarnąć po kupnie :mrgreen:
ale licz się z dużo większymi kosztami niż w plaskatym, ilość oleju nawet do silnika, skrzyni, reduktora i dyfrów jest dość duża ;) a i wymiany są znacznie częściej niż w zwykłym aucie ;)
powiem tak ;) szukał bym najzdrowszego egzemplarza w zasięgu moich możliwości finansowych (minus 2 tysie na pakiet startowy i naprawy startowe)
na oględziny należy brać młotek i śrubokręt :mrgreen: i traktować brutalnie ramę, zwłaszcza w okolicach tylnej osi :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

27 Maj 2011, 22:11

Witam :)
Przede wszystkim chciałam się przywitać, bo jestem nowa na forum.
Jestem tutaj, ponieważ stoję przed wyborem samochodu... I im więcej czytam forum... tym mniej wiem :P
Samochód będzie wykorzystywany w dużej mierze na asfalt, ale też w teren. Chodzi głównie o drogi leśne (gdzie niestety uszkodziłam dużo ze swojego aktualnego niziutkiego auta) i suche łąki itp. Również dojazd do domu mam polną drogą, gdzie jak popada mój golfik nie dawał rady.
Na pewno ma to być diesel z silnikiem tak powiedzmy maksymalnie 2.7. Ma mieć klimatyzację. Auto ogólnie nie ma być bardzo wielkie, ale też nie maleńkie (Jimny odpada). Dobrze, żeby miał jakiś bagażnik, a najlepiej na tyle duży, żeby zmieścił się pies słusznych rozmiarów w pozycji siedzącej :P Nie wiem czy musi to być na 100% terenówka, czy SUV wystarczy. Napiszę co ustaliłam i liczę na Wasze podpowiedzi i porady w tej kwestii. Początkowo padło na Freelandera, ale chwilę poczytałam, zobaczyłam na żywo i zrezygnowałam ;) Budżet to jakieś 20-25tys. Auto z rocznika myślę, że tak 1999 i nowsze.
Teraz zastanawiam się nad:
- Suzuki Grand Vitara I. Podobno bardzo rdzewieją, prawda? Czytając opinie w internecie, nie udało mi się tego potwierdzić. Jaki silnik lepszy ten poniżej 100KM czy ten nowszy?
- Nissan Terrano II 2.7TDi 125KM (3 drzwiowy)
- Opel Frontera 2.2 DTI 116KM (3 drzwiowy)
A może macie jeszcze jakaś inna ciekawą propozycję? A i jeszcze jedno, autko musi być w miarę niezawodne, bo sama sobie za dużo nie zdziałam jak mi stanie na środku drogi :)
Pozdrawiam
nina_inka
Nowicjusz

Miejscowość: opolskie

27 Maj 2011, 23:03

Terrano 2 w wersji 3-drzwiowej ma raczej symboliczny bagażnik. Długi to już zupełnie inna bajka :cool:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

27 Maj 2011, 23:31

Bagażnik tylko 10cm krótszy od obecnego wiec nie tak tragicznie ;) Auto będzie 1-osobowe, tzn. dwu licząc psa :P
Pozdrawiam
nina_inka
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris 1,5 Dual VVT-iE o mocy 111 KM
    Nowa Toyota Yaris napędzana jest między innymi produkowanym w Polsce silnikiem benzynowym o pojemności 1,5 l i mocy 111 KM. Motor jest o 10 proc. mocniejszy od silnika 1,33 z poprzedniej wersji modelu. Dzięki temu samochód ...

27 Maj 2011, 23:53

Witam.
Na wstępie chciałem pozdrowić wszystkich na tym forum :wink: .
Zbliża się termin zakupu pierwszej terenówki,budżet to ok 20000 z pakietem startowym.Waham się pomiędzy Mitsubishi Pajero 2 a Land Roverem Discovery.Proszę o pomoc i doradę.Będzie służył jako samochód rodzinny i przede wszystkim do jazdy po czarnym,sporadycznie po bezdrożach,ale mam ochotę w weekendy pobawić się troszkę na górkach i w malutkim błotku od czasu do czasu.Myślę o silniku diesla,ale może macie inny pogląd na ten temat.
I jeszcze jedno może znacie jakiś komisy w których zajmują się tylko sprowadzaniem samochodów tych marek,żeby kupić w miarę pewną bryczkę a nie złom,a jeżeli Disco to I czy II,w tej kwestii na pewno duże doświadczenie ma KARSON.

Serdecznie dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Artur :razz:
Arturos99
Nowicjusz

Miejscowość: Zawiercie
Auto: LAND ROVER DISCOVERY II TD5

28 Maj 2011, 11:58

nina_inka, Kup Frontere. Z przodu niezależne zawieszenie, dobrze się prowadzi na asfalcie, w lekkim terenie daje radę. Do tego co potrzebujesz to wystarczy :wink:

Arturos99,
W Pajero masz badziewną ramę, a w Disco badziewne przeniesienie napędu. Także wybierz mniejsze zło :mrgreen: Poza tym oba auta są ok. Silnik 2.5TD w Disco jest w porządku. Diesle w Pajero masz 2.5TD mułek na pasku, i 2.8TD cięższy przez co mniej się nadaje w teren, ale za to ma więcej mocy i rozrząd na łańcuchu. Do tego Pajero przód ma IFS a Disco dwa sztywne mosty. W Disco centralny dyfer w Pajero II w wersjach z SS też jest centralny.
Pozdrawiam
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

28 Maj 2011, 17:40

Stiopa dzieki za info.Ma jeszcze takie pytanie,czy oba -PAJERO z SS i DISCOVERY maja możliwość jazdy po czarnym z napędem 4x4?
Tak naprawdę PAJERO podoba mi się bardzo wizualnie,ale DISCO w tym samym roczniku jest tańsze i lepiej wyposażone (klima,skóra ...) i podobno po czarnym w LR tak nie trzęsie (zasłyszana opinia),czy to prawda? :oops:
Arturos99
Nowicjusz

Miejscowość: Zawiercie
Auto: LAND ROVER DISCOVERY II TD5

28 Maj 2011, 19:19

Stiopa napisał(a):nina_inka, Kup Frontere. Z przodu niezależne zawieszenie, dobrze się prowadzi na asfalcie, w lekkim terenie daje radę. Do tego co potrzebujesz to wystarczy

To samo można też powiedzieć o Terrano II :wink:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Maj 2011, 19:32

Dzięki Panowie :) Do tej pory najbardziej myślałam o Grand Vitarze, ale skoro tak mówicie, to podjadę zobaczyć Terrano, bo mam blisko. A za jakąś Frotką będę się rozglądać jakby co :) i jakby ktoś miał coś jeszcze godnego polecenia to czekam, bo w kupnem bardzo mi się nie spieszy, wolę na spokojnie do tego podejść.

Edit:
BRODATY widzę, że Ty jesteś szczęśliwym (?) posiadaczem Terrano. Jak to wychodzi cenowo jak się coś dzieje? Jak jest z częściami? Mam na oku taki z roku 2002 z silnikiem 2.7TDi.
Pozdrawiam
nina_inka
Nowicjusz

28 Maj 2011, 19:50

Ja mam starego, szesnastoletniego styranego z silnikiem 2,4 benzyna+ LPG (124 kucyki pod maską) I bardzo tego starego dziada lubię :cool: :mrgreen:
Na asfalcie kulam się 90-110 km/h (wyższe prędkości w terenówkach to już rosyjska ruletka :mrgreen: ) jest to w miarę komfortowe (jak na terenówkę :mrgreen: ) w lekkim terenie daje radę.
Części i serwisowanie wychodzi w terenówce zwykle drożej niż w osobówce ale tragedii nie ma (no może z wyjątkiem lamp w mojej wersji terrano :evil: )

[ Dodano: 28 Maj 2011, 19:59 ]
nina_inka napisał(a):Mam na oku taki z roku 2002 z silnikiem 2.7TDi.

No to jedź, obejrzyj go sobie, przejedź się nim i zobaczysz czy Ci coś takiego pasuje. Ja wsiadłem do Terrano i ... poczułem się jak u siebie. Niektórzy nie lubią tego samochodu. Nie wiem dlaczego :mrgreen:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Maj 2011, 20:08

To pojadę ;) Myślę, że będzie dobrze, bo on podobny do Mavericka. A takim już jeździłam tyle, że długim :)
Pozdrawiam
nina_inka
Nowicjusz

28 Maj 2011, 20:15

To prawie to samo co Maverick. Atrapa chłodnicy tylko nieco inna i znaczki na masce :wink:
Jeśli już jeździłaś czymś takim to nie doznasz szoku po przesiadce z golfika :mrgreen: A jak trochę pojeździsz to nie będziesz chciała wracać do plaskacza :wink:
Tylko przed zakupem zadbaj o to żeby ktoś obeznany w temacie 4x4 obejrzał to autko
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Maj 2011, 21:10

BRODATY napisał(a):Tylko przed zakupem zadbaj o to żeby ktoś obeznany w temacie 4x4 obejrzał to autko

To wiem, bo ja zbyt lotna w tym temacie nie jestem, a chciałabym żeby trochę posłużyło ;) Dzięki ślicznie za pomoc/poradę :)
Pozdrawiam
nina_inka
Nowicjusz