Kto ma pierwszeństwo? Dwupasmowe rondo - jednopasmowy zjazd

11 Wrz 2021, 14:16

MrErdek1 napisał(a):Rondo to budowla drogowa w postaci okrągłego lub owalnego placu lub w postaci skanalizowanego okrągłą lub owalną wyspą środkową skrzyżowania dróg publicznych w rozumieniu ustawy o drogach publicznych,

Skąd ty to wziąłeś? Wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele...
Zgodnie z ustawą, o której wspomniałeś, a dokładnie par.55 mówi, że rondo, to skrzyżowanie. A nie budowla drogowa. I bardzo ważne słowo to słowo "skrzyżowanie". Jest to jedno z rodzajów skrzyżowań skanalizowanych. Rondo to nazwa potoczna tego skrzyżowania.
Ale w zamian tego, że w ustawie nie ma słowa "rondo", to są za to odpowiednie znaki, które informują nas o ruchu okrężnym ( C12 ), a żeby uporządkować ruch, to zazwyczaj jest też znak A7.
A skoro jest to skrzyżowanie, to należy się po rondzie poruszać tak jak na skrzyżowaniu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Wrz 2021, 15:26

Panie Moderatorze. Pozwoli Pan, że przez grzeczność nie ustosunkuję się do pańskiej wypowiedzi, bowiem nie odróżnia Pan drogi i skrzyżowania w rozumieniu ustawy Prawo o ruchu drogowym od drogi publicznej i skrzyżowania dróg publicznych w rozumieniu ustawy o drogach publicznych, a cytowany § 55 jest przepisem wykonawczym do ustawy Prawo budowlane, bowiem droga publiczna jest budowlą drogową. Ja opisuje na blogu ZASADY RUCHU DRIGOWEGO, a nie to jakie przepisy techniczno-budowlane należy stosować przy budowie rond o okrężnej organizacji ruchu. Z wyrazami szacunku zapraszam do zadawania pytań na blogu. Ryszard R. Dobrowolski
MrErdek1
Nowicjusz

11 Wrz 2021, 16:51

A ja opieram się na tym, co obowiązuje każdego kierowcę - czyli ustawy.
To, co opisujesz na blogu, to twoja sprawa jak i to, czy ktoś wierzy w twoje rozumowanie takie a nie inne. Ale siedząc za kierownicą, nie obowiązuje nas to, co piszesz na swoich blogach, nie obowiązują nas twoje przemyślenia ( nawet gdybyś miał rację, że taki czy inny przepis jest bzdurny ), tylko to, co jest w ustawie. A ta jasno i wyraźnie wskazuje, że "rondo" ( nazwa potoczna jak wspomniałem wyżej ), to nic innego jak tylko skrzyżowanie. A zasady ruchu na skrzyżowaniach reguluje kolejna ustawa. Do tego znak C12, również opisany w ustawie.
Oprócz tego chciałbym wspomnieć, że "ronda" są nie tylko na drogach publicznych, ale również na drogach osiedlowych, które są drogami wewnętrznymi, czyli niepublicznymi. I od razu dodam, że drogi wewnętrzne, nie są wyjęte spod prawa, bo na nich również obowiązuje prawo - przepisy ustawy obowiązuje na takich drogach w zakresie koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób oraz wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych. A więc nie ma znaczenia, czy owe "rondo" jest na drodze publicznej czy niepublicznej. Obowiązują te same zasady. Jak nie w zakresie dotyczącym bezpieczeństwa osób, to w zakresie znaków i sygnałów drogowych.
I raz jeszcze powtórzę - kierowców nie obowiązuje prawo budowlane ( w omawianym zakresie ), nie obowiązują ich przemyślenia innych osób ( w tym jakieś tam blogi różnych ekspertów ) tylko obowiązują ich konkretne ustawy, do których muszą się stosować, bez względu na to, czy wg nich lub kogoś dany przepis w danej ustawie jest bezsensowny czy też nie. Bo z policją ani w sądzie nie ma dyskusji - jest prawo i tyle. A i jedna i druga instytucja opiera sie na prawie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Wrz 2021, 18:32

Przykro mi, że wdajesz się w dyskusję nie mając ku temu powodu, że nie odróżniasz ustawy od rozporządzenia, że powtarzasz wymysły twierdząc, że tak mówi prawo. Ani w ustawie Prawo o ruchu drogowym, ani w rozporządzeniach wykonawczych nie ma słowa RONDO. Nie ma też nigdzie powiedziane, poza nieuprawnionymi wymysłami z czasów PRL, że określenie "skrzyżowanie o ruch okrężnym" przed którym ostrzega znak A-8, jest synonimem budowli typu rondo. Wiesz swoje, a ja swoje, i niech tak zostanie, niech każdy sam zdecyduje co dla niego jest prawdą. Nie przekonuj mnie do swego, bo skoro ty twierdzisz, że jestem w błędzie, to i ja mam prawo twierdzić, a zajmuję się tym tematem od bardzo dawna, że to ty się mylisz powtarzając bezkrytycznie to co kiedyś usłyszałeś. Policja już kilka razy przegrała w sądzie, twierdząc że rondo to w całości jedno zwykłe skrzyżowanie z wyspą. A przegrana egzaminatorów w sądach administracyjnych, łącznie z NSA nie skłoniła cię do chwili refleksji, że może to jednak nie jest tak jak myślisz? Pozdrawiam.
MrErdek1
Nowicjusz

11 Wrz 2021, 19:38

MrErdek1 napisał(a): Ani w ustawie Prawo o ruchu drogowym, ani w rozporządzeniach wykonawczych nie ma słowa RONDO.

A mnie jest przykro, że nie czytasz tego, co piszę...
MrErdek1 napisał(a): Nie ma też nigdzie powiedziane, poza nieuprawnionymi wymysłami z czasów PRL, że określenie "skrzyżowanie o ruch okrężnym" przed którym ostrzega znak A-8, jest synonimem budowli typu rondo

Oczywiście, że nie ma. Znak A8 oznacza skrzyżowanie o ruchu okrężnym. SKRZYŻOWANIE. A słowo "rondo" raz jeszcze napiszę, jest określeniem potocznym. Rozumiesz?
MrErdek1 napisał(a): Policja już kilka razy przegrała w sądzie, twierdząc że rondo to w całości jedno zwykłe skrzyżowanie z wyspą.

Możesz to czymś potwierdzić? Jakiś wyrok sądu?
Wydaje mi się, że rozmawiam z jakimś dzieciakiem, a nie z kimś, kto ma prawo jazdy...Czytaj co piszę, a potem odpisuj.
Może sprecyzuję ci, jakie przepisy obowiązują każdego kierowcę ( choć nie wiem, czy coś z tego zrozumiesz.
1. Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym
2. Ustawa o znakach i sygnałach drogowych
3. Rozporządzenie ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
4. Kodeks Karny dział Przestępstwa przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji
Dla kierowców zawodowych jest jeszcze kilka ustaw, których już wymieniał nie będę, bo nie tego dotyczy temat.
Wspomniany przez ciebie znak a8, zgodnie z ustawą, ostrzega o skrzyżowaniu, na którym ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
I tyle. Czyli wjeżdżając na "rondo" jesteśmy na skrzyżowaniu, o czym informuje nas wspomniany znak. A więc obowiązują nas przepisy dotyczące jazdy przez skrzyżowanie.
Czego jeszcze w tej kwestii nie rozumiesz?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Wrz 2021, 20:20

Nie mam zamiaru wdawać się w bezsensowną dyskusję i sprowadzać ją do poziomu który mi nie odpowiada. Zapewniam cię, że rozumiem więcej niż ci się to wydaje, i to na dodatek zgodnie z obowiązującą literą i duchem obowiązującego od 20 lat prawa o ruchu drogowym. Nic nie poradzę na to, że twoja wiedza opiera się zapewne na praktyce WORD i książkach do nauki zasad ruchu i techniki jazdy wydawnictwa Grupa IMAGE, które prof. nauk prawnych Grzegorz Dobrowolski, SSA w Gliwicach i wykładowca akademicki uznał za sprzeczne z prawem poglądy . Możemy podyskutować, ale nie publicznie przez szacunek dla ciebie jako Moderatora. [email widoczny po zalogowaniu]
MrErdek1
Nowicjusz