MrErdek1 napisał(a): Ani w ustawie Prawo o ruchu drogowym, ani w rozporządzeniach wykonawczych nie ma słowa RONDO.
A mnie jest przykro, że nie czytasz tego, co piszę...
MrErdek1 napisał(a): Nie ma też nigdzie powiedziane, poza nieuprawnionymi wymysłami z czasów PRL, że określenie "skrzyżowanie o ruch okrężnym" przed którym ostrzega znak A-8, jest synonimem budowli typu rondo
Oczywiście, że nie ma. Znak A8 oznacza skrzyżowanie o ruchu okrężnym. SKRZYŻOWANIE. A słowo "rondo" raz jeszcze napiszę, jest określeniem potocznym. Rozumiesz?
MrErdek1 napisał(a): Policja już kilka razy przegrała w sądzie, twierdząc że rondo to w całości jedno zwykłe skrzyżowanie z wyspą.
Możesz to czymś potwierdzić? Jakiś wyrok sądu?
Wydaje mi się, że rozmawiam z jakimś dzieciakiem, a nie z kimś, kto ma prawo jazdy...Czytaj co piszę, a potem odpisuj.
Może sprecyzuję ci, jakie przepisy obowiązują każdego kierowcę ( choć nie wiem, czy coś z tego zrozumiesz.
1. Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym
2. Ustawa o znakach i sygnałach drogowych
3. Rozporządzenie ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
4. Kodeks Karny dział Przestępstwa przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji
Dla kierowców zawodowych jest jeszcze kilka ustaw, których już wymieniał nie będę, bo nie tego dotyczy temat.
Wspomniany przez ciebie znak a8, zgodnie z ustawą, ostrzega o skrzyżowaniu, na którym ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
I tyle. Czyli wjeżdżając na "rondo" jesteśmy na skrzyżowaniu, o czym informuje nas wspomniany znak. A więc obowiązują nas przepisy dotyczące jazdy przez skrzyżowanie.
Czego jeszcze w tej kwestii nie rozumiesz?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...