Zakup samochodu sprowadzonego z Danii - przykład.

16 Cze 2017, 19:28

Dziękuję za sprawdzenie mi suzuki. Jednak rezygnuję z tego auta, byłem, zobaczyłem, zbyt duża korozja podwozia. W związku z tym poproszę jeszcze o sprawdzenie mi toyoty o numerze VIN NMTEZ20E90R093213.
velchas
Nowicjusz

Auto: nie mam

16 Cze 2017, 19:44

@velchas - do poniedziałku prowadzone są prace konserwacyjne, także trzeba zaczekać, jedynie przebieg można sprawdzić:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... E90R093213
Z tego co widać to wymeldowane pewnie w czercu 2016, ale przeszło przegląd przedeksportowy.

Jeśli chodzi o Suzuki to ... nie wiem, może się wystraszyłeś trochę? - rdza była poważna? - czy tylko powierzchowna? ... rude naloty na elementach podwozia to norma w aucie prawie 10-letnim.
tomekdk

16 Cze 2017, 19:54

aż tak to się nie znam. wydaje mi się że wyglądała 'poważnie'. szczególnie że stojąca niedaleko w tym samym komisie w/w toyota która jest 3 lata starsza wyglądała od spodu o niebo lepiej
velchas
Nowicjusz

16 Cze 2017, 20:03

A Toyota też była z Danii? - niektóre mają konserwację podwozia, to rudych nalotów nie widzisz, dlatego tak się ładnie prezentują, ale nie ma co panikować na rdzawe naloty, to naprawdę nie jest koniec świata, a rzekłbym, że to norma w aucie nie zakonserwowanym. Podzespoły są na tyle trwałe, że rda ich nie przeżre.
A konserwacja to też trochę "oszukanie", bo nigdy nie wiesz jak wygląda auto pod konserwacją i kto ją robił (te z Danii są profesjonalnie zrobione - jeśli są na to papiery / naklejka na szybie).
Najważniejsze, żeby progi nie rdzewiały.
Zobacz sobie tutaj zdjęcia Alfy:
http://autobeztajemnic.pl/strefa-kierow ... n/309.html
tak, wygląda to nieciekawie, ale to naprawdę nic takiego. Są to powierzchowne naloty, a konserwacja musiałaby być wykonana bardzo starannie ... żeby tego stanu nie pogorszyć, bo to nie chodzi o to, żeby kamuflować.
Wiadomo też - kupując auto używane nie można oczekiwać stanu auta nowego, najważniejsze to wiedzieć na co można przymknąć oko, a na co nie.
tomekdk

17 Cze 2017, 16:04

@velchas - tak, auto eksportowane w czerwcu 2016, z tym badaniem technicznym w czerwcu, także było całe. W systemie nie ma również informacji o szkodzie na aucie. W Danii był 1 właściciel, co się też pokrywa z przebiegiem z przeglądów.
tomekdk

17 Cze 2017, 18:02

dzięki za wszystkie posty. już mam trochę mętlik w głowie bo nie wiem na co się zdecydować, jeszcze kolega mi proponuje forda galaxy (nie z danii). muszę chwilę przemyśleć ;) jeszcze raz dzięki
velchas
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota silniki 1UZ-FE i 3UZ-FE
    Układ V8 z dwoma wałkami rozrządu. Pojemność: 4 i 4,3 litra. Zalety: dobra baza do tuningu, niewielka masa. Wyprodukowane przez Toyotę silniki V8 1UZ-FE i 3UZ-FE zdobyły szacunek i popularność wśród entuzjastów ...
    Schemat kostki ISO - podłączenie przewodów
    Jak podłączyć kostkę ISO? Zapewne sporo Was zastanawia się nad tym od czego są poszczególne piny w zespolonej kostce. Postaram się to wyjaśnić i wrzucić schemat (jest on już na forum ale ciężko go w tej chwili znaleźć) ...

18 Cze 2017, 13:15

Czy możecie sprawdzić ta Toyote Rav4 - JTEHH20V800218931, UK97 255
z góry dzięki !
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Cze 2017, 16:32

@noisy - przebieg i przeglądy:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... V800218931
w sumie można rzec, że bezproblemowo przechodziła.
W styczniu było badanie techniczne związane z eksportem, także auto było całe.
W systemie nie ma również adnotacji o szkodzie na aucie.
W Danii było 5 właścicieli, z tym, że ostatni miał auto od maja 2013 do stycznia 2017, a przedostatni od stycznia 2008 do maja 2013, także liczba może nieciekawa, ale ja bym się nie zrażał, bo tych 2 ostatnich trzymało auto po kilka lat, a na początku - takie kilkuletnie, to może dealerzy się też trochę wymieniali.

Z tym, że ... auto było w Danii zarejestrowane na firmy. Wygląda to tak, że siedzenia są tylko z przodu, jest odgrodzenie i paka z tyłu, coś takiego:
http://pictures.biltorvet.dk/dynamic/pi ... 16_10/80/6
także jak teraz jest kanapa, to handlarz musiał domontować, pytanie, czy zgodnie z technologią producenta (pewnie wymienili przód i tył, żeby był jeden kolor).

Hehe, znalazłem ogłoszenie na otomoto, a tam "Pierwszy właściciel: Tak" :D
Pomarańczowa naklejka na szybie - SUVO - to z firmy konserwującej podwozie, bardzo popularna usługa w Danii, tak to wygląda:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

tomekdk

18 Cze 2017, 19:13

tomekdk napisał(a):http://pictures.biltorvet.dk/dynamic/pi ... 16_10/80/6
Cięzarowy.....S1-2 miejsca.... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Cze 2017, 19:15

tomekdk napisał(a):także jak teraz jest kanapa, to handlarz musiał domontować, pytanie, czy zgodnie z technologią producenta
Nie .....Takie zmiany mozesz dokonac jedynie na SKP.... W tym przypadku chodzi jedynie o oplaty... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

18 Cze 2017, 19:19

Migi - a możliwe, możliwe, osobiście się takimi nie interesuję, ale w takiej konfiguracji wyjeżdżają z Danii, a co później z tą kanapą - no ktoś to pewnie montuje.
Tutaj też preferencje podatkowe na takie auta.
tomekdk

18 Cze 2017, 21:01

tomekdk napisał(a):Tutaj też preferencje podatkowe na takie auta.
I oczywiście o to właśnie chodzi.... Przyjezdza do Polski jako cięzarowy/brak wszekich opłat/a zarejestrowany jako osobowy...Nowy wlaściciel do spowiedzi w urzędzie celnym,urzędzie skarbowym jako przestępca... :angry:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

18 Cze 2017, 21:27

No, ale to kanapę i tak handlarz montuje?

Sprawdziłem jeszcze raz i ta Toyota w Danii była zarejestrowana na osoby prywatne, w przypadku zakupu auta w takiej konfiguracji osoby prywatne też mogą korzystać ze zniżek - głównie chodzi o tutejszy kosmiczny podatek rejestracyjny.
tomekdk

19 Cze 2017, 10:46

To jest to autko
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czyli przeróbka z wersji 2 osobowej?
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Cze 2017, 10:53

No przeróbka na pewno była, bo takie auta w Danii (z takim statusem w systemie) są tylko z przednimi fotelami, jak na przykładowym zdjęciu.

Nawet widzę, że na "duńskim allegro" są zestawy z kanapami firm montujących (oferta firmy, że zmieni status auta na osobowe), a trochę tych śrubek trzeba tam powkręcać:
http://www.dba.dk/saede-og-seler-toyota ... illeder/1/
tomekdk