REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
tu nie jestem pewny ale wydaje mi się że ta kara obowiązuje tylko przy autach zarejestrowanych w PLandrewb25 napisał(a):w przypadku kontroli 4500zł kary z UFG
lysyluk069 napisał(a):Na internecie są informacje że w momencie kiedy kończy się data ważności tablic czyli wczoraj to auto jakby z automatu dla mnie nie jest zarejestrowane nigdzie skoro nie są już one wazne, dobrze rozumuję?
lysyluk069 napisał(a):Natomiast kilka osób są święcie przekonani że pomimo iż ważność tablic się skończyła to wystarczy że wykupie miesięczne OC i będzie dobrze " bo oni tak jeżdzą i nie mają problemów, bo to przedłuża ważność tablic automatycznie, ale chyba większej bzdury nie słyszałem - Wykupienie w takim wypadku jedynie chroni przed karą nałożoną przez UFG, co nie zmienia faktu że auto pozostanie dalej niezarejestrowane i w razie kontroli, czy wypadku - Mogę mieć spore problemy
Kao napisał(a): Tak jak powiedziałem wcześniej nawet jak są ważne nie możesz się poruszać po poza granicą Niemiec nawet z ważnymi OC.
andrewb25 napisał(a):Czyli krótko mówiąc wracałeś z Niemiec i po polskiej stronie nie miałeś żadnego ubezpieczenia,
Chyba musisz doczytać do czego służą takowe tablice i w jakich sytuacjach można je użytkować. W skrocie tablice te można stosować na auta zarejestrowane a sprowadzane takimi nie są.MotoAlbercik napisał(a):Można jeździć po Polsce z tymi tablicami do czasu ich ważności.
MotoAlbercik napisał(a):W międzyczasie musisz opłacić cło. Potwierdzenie opłacenia cła musisz przedstawić w WK przy odbieraniu twardego DR. Potwierdzenie opłacenia cła zazwyczaj pojawia się w necie po około dwóch tygodniach od złożenia wniosku w WS.
Kao napisał(a):Chyba musisz doczytać do czego służą takowe tablice i w jakich sytuacjach można je użytkować. W skrocie tablice te można stosować na auta zarejestrowane a sprowadzane takimi nie są.
andrewb25 napisał(a):Po 1 . Nie Cło tylko Akcyzę, pisał że kupił auto w DE a więc w UE więc płaci się akcyzę...no ale jakby zwał/nie zwal trzeba zapłącić ten podatek
andrewb25 napisał(a):Po 2 Akcyzę teraz płaci się przez PUESC E-Zefir, ma się 2 tygodnie na złożenie wniosku AKC-U od daty przekroczenia granicy, i do 30 dni na opłacenie akcyzy przelewem, po zapłacie przelewem pobiera się urzędowe potwierdzenie zapłaty podatku akcyzowego i w moim przypadku zawsze jest to za 2 dni robocze po przelewie.
Papier wszystko przyjmie, ja też mogę atrykuł napisać który będzie udostępniany i tak tworzą się niedopowiedzenia lub mylne informacjeMotoAlbercik napisał(a):Przeczytaj dokładnie info w linku, który jest w moim poście.
Kao napisał(a):Papier wszystko przyjmie, ja też mogę atrykuł napisać który będzie udostępniany i tak tworzą się niedopowiedzenia lub mylne informacje
Kao napisał(a):Na jakiej podstawie policja daje mandaty za poruszanie się na takich tablicach hmm?