Burza - czy jadąc samochodem jesteśmy bezpieczni?

18 Lip 2021, 16:22

Czy podczas jazdy w burzy jadąc samochodem jesteśmy bezpieczni?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

19 Lip 2021, 09:13

Samochód to nic innego jak klatka Faradaja. Więc podczas burzy jest miejscem najbezpieczniejszym. Niestety nie uchroni przed łamiącym się drzewem czy konarem ani przed trąbą powietrzną.
A tak naprawdę to w czasie burzy nie ma bezpiecznego miejsca. Chyba tylko schron. Jeżeli nie zostanie zalany...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Lip 2021, 09:20

Tak jak napisał [email widoczny po zalogowaniu] Jeżeli burza jest bardzo intensywna i opady deszczu spore do tego mamy dużo wyładowań to warto zjechać na jakiś parking i zaparkować tak żeby nie stać w pobliżu żadnych drzew. Wtedy w samochodzie możemy spokojnie ją przeczekać o ile wiatr nie jest bardzo mocny i nie unoszą się w powietrzu różne elementy które mogłyby zbić szybę przedostając się do wnętrza.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Lip 2021, 11:21

A dawniej w starych autach jakaś guma ciągnęła się za autem , to też było z burzą związane ?
ineedl
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001

19 Lip 2021, 11:34

I trzeba mieć zamknięte szyby! Wtedy powinno być bezpiecznie.
solti
Początkujący

Prawo jazdy: 17 12 1997
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Fiesta, BMW E46
Silnik: diesel + benzyna

19 Lip 2021, 11:34

ineedl napisał(a):A dawniej w starych autach jakaś guma ciągnęła się za autem , to też było z burzą związane ?
Nie, to były paski gumowe z takim drucikiem cienkim w środku. Dokładnie to pasek antystatyczny który służył do odprowadzania ładunków elektrycznych gromadzących się na karoserii samochodu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Legalizacja gaśnicy potrzebna czy nie?
    Wprowadzono mi pewien mętlik w głowie. Niedawno zostałem zatrzymany do rutynowej kontroli drogowej. Policjant kazał mi pokazać gaśnice. Oczywiście na gaśnice nie mam legalizacji bo się skończyła, a zapomniałem zrobić. Policjant ...
    Glikometr - tester płynu chłodniczego - instrukcja
    Cześć, pokażę Wam jak działa glikometr przyrząd którym możemy przetestować temperaturę wrzenia i przemarzania płynu chłodniczego który znajduje się w układzie chłodzenia samochodu. Dlaczego warto kontrolować ...

19 Lip 2021, 11:36

ineedl napisał(a):A dawniej w starych autach jakaś guma ciągnęła się za autem , to też było z burzą związane ?

Nie, to nie miało nic wspólnego z burzą. To miało odprowadzać ładunki elektryczne powstające przy normalnej eksploatacji auta. Taki trochę pic na wodę :wink:
solti
Początkujący

Prawo jazdy: 17 12 1997
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Fiesta, BMW E46
Silnik: diesel + benzyna

19 Lip 2021, 15:52

Dziękuję za pomoc
ineedl
Stały forumowicz